二零五零年 – 我女神係暴徒

636 回覆
313 Like 24 Dislike
希望只係故
自推又唔出文
加油
[文宣組入] 請唔好幫候選人做文宣!犯法仲會累人坐監!
https://lihkg.com/thread/1727893/page/3
請大家幫忙關注POLY
今日停更

「啪!」突然間好大聲…似乎係有張凳跌左落地下既響聲。

本身坐隔離枱食緊飯既男人, 突然衝埋黎推左我落地下, 「哇!」 佢用體重壓住左我唔比我起身。

「你條死狗仔!!! 屌你老母!!!」「啪!」個男人一拳打左落我塊面度…

「拉開佢!」「停手呀!」「停呀!」Felix嘗試叫停佢, 而迪儀就跑左埋黎想拉開個男人。

「屌你老母! 黑警死全家呀!」「啪!」個男人又打左我一拳…「邊個拉住我打邊個呀!」

個男人本來想推開拉住佢果個人, 但回頭望左一眼見係迪儀, 個男人就停止左反抗之後企番起身, 退開左幾步。

我伸手想迪儀扶番起我, 但迪儀無咁做就企埋左一邊, 我坐番直個人望一望四周…大家望住我既眼神, 彷彿都充滿仇恨。

「Felix…到底乜野事? 你尋日都已經知我老豆係武警…頭先大家都無咁大反應…點解?」

「阿熊…熊正理呢條仆…嗯…佢就係當年向鄭特首提議送被捕人士番大陸臨時監獄既黑警…數以十萬計既人…就係因為佢呢個提議…從此就係世界上消失左啦!」

「熊正理當時只係總督察, 憑住佢呢個建議, 當時得到中聯辦既高度賞識, 係警隊改編為武警之後, 佢升職既速度就好似搭白金升降機一樣, 快速由武警上尉(總督察)晉升為上校, 坐上總區副領導既位置。」

乜野話?...老豆平時咁蠢…點可能做到謀士幫特首出謀獻策呀…?

「邊有可能呀!…你地又點解咁肯定係老豆既提議呀? 可能根本係鄭特首自己諗出黎既!」

「你老豆正正因為呢個功績, 當年獲頒大紫荊勳章…佢立呢個功當時每份報紙都係頭條激讚。之後佢係微博被數以百萬計既同胞封為英雄…有幾年既國慶都有邀請佢去現場睇。唔通呢D都係假嫁咩?」

係我腦海入面…突然間浮起老豆件軍服…上面果個金光閃閃既勳章…老豆一直都當呢個勳章係寶物…我又諗起…老豆間書房一直都有一疊過晒膠既舊報紙…佢定時定候都會拎番出黎重睇一次。

「請大家比D時間我…我想番去同老豆傾下, 如果我能夠說服到老豆做番D野補償當年既錯, 大家可唔可以比我幫手出一分力?」
睇到呢個po之後停唔低,好想喊但又想繼續睇落去
覺都唔記得訓終於睇到尾
樓主加油
我原意係想大家知道唔輸得
但黑警遠遠超過我想像
一開頭既情節, 望番今日已經唔再誇張

光頭佬
留名 睇到好sad
大家都無回應我。咁又係既, 我憑乜野要佢地相信一個第一日認識既人呢? 重要係武警個仔…

迪儀行左埋我身邊, 拉住左我隻手。迪儀呢一刻望住我既眼神好平和。

「熊主任, 我們先回下面房間再說吧, 來!」

迪儀扶住Felix行出門口行去後樓梯方向, 我跟住佢地, 我唔敢再回頭望向其他人, 我好驚見到佢地原來係啤住我。

番到去下面果層既電腦室入面, Felix 搭住我膊頭。

「阿熊, 你唔好怪佢地, 係呢度既人甚至包括我, 佢地自己或家人都因為各種原因被武警迫害過, 而你爸爸曾經係鎮壓反抗分子入面既主要武警高層, 請你體諒佢地既心情。」

我點點頭。我明嫁, 望見Felix隻腳…佢塊面…迪輝既情況…加上影片入面各種暴力鎮壓場面…果數以十萬被失蹤既被捕者…我自己同一個雙手充滿鮮血既武警老豆住左幾十年, 我呢一刻都覺得心寒, 我每一日既生活…我屋企…我洗老豆既每一分錢…到底係用幾多條人命換番黎?

「Felix…我真係想幫迪輝…我想幫你地。」

「熊主任...謝謝你! 我和Felix都相信你的, 特別是今早看到你看著電腦螢幕時所流的眼淚, 我相信那都是發自內心的…」迪儀搭住我另一邊膊頭, 我意識到迪儀開始有意無意間都會抽下我水, 就黎可以叫飛雲準備。

「阿熊, 無錯! 我相信你前日係警署幫迪儀, 你內心係仍然有公義存在, 你本質係好人黎!」啊…其實我前日幫迪儀…唔係完全因為公義既…

「Felix, 我會努力嘗試由老豆方面著手睇下會唔會搵到武警方面既資源, 但咁樣就有一線生機救到香港咩? 我地點都係孤立無緩…一群被困係雀籠入面既雀仔, 點樣撞出去?」

「阿熊…我地並唔係你想像中咁孤立無緩, 你似乎一直相信左世界各國都係滅亡邊緣…中國先係世界唯一屹立不倒既強國? 我想比你睇一樣野!」

Felix 再次行去電腦前, 快速係界面輸入一堆指令碼。呢個時候有一個網絡瀏覽器打開左…點解唔係百度瀏覽器?? 呢個叫做…Google…Chrome?!

「阿熊, 我地穩守係澳門呢度係有原因, 澳門既網絡封鎖比較弱, 憑住我地一眾網絡工程師義士既努力, 我地可以係好短既限時入面, 短暫突破到國家既網絡封鎖連結到世界, 我地仍然同世界有聯繫!」

乜…外國網絡唔係爆炸左咩?? 外國重有網絡存在?!

Felix 入到去一個類似討論區入面…滿滿既英文字…我唔太睇得明堆英文寫緊乜野…我見佢開緊一個新既帖…標題係…「Spark Alliance Macau base 11/11/2050 Checking-in」…內文好簡短…「We are still here. Fight for Freedom, Stand with Hong Kong」, 帖既右下方…寫住IP address from: Macau。

「阿熊…你睇住啦。」

好快…畫面一直好多留言彈出黎…

「香港と共に, 自由のため, 日本は香港を支援する」IP address: Japan

「홍콩과 함께 걷고, 자유를 위해 한국은 홍콩을지지합니다」IP address: South Korea

「Marcher avec Hong Kong, pour la liberté, la France soutient Hong Kong」IP address: France

我唔知呢D外星文係度講乜野…但係留言跳得好快…不斷不斷彈出黎…短短幾分鐘, 留意數目已經破千。

直到我留意到一個留言…「光復香港 時代革命」。
光復香港!
光復香港!
準備浴火重生
「乜…點解…外國唔係無晒網絡咩?? 中央電視台明明話中國係現時唯一擁有互聯網技術既強國! 點解會有IP地址顯示係外國地方…?」Felix聽到我既疑問之後露出左憐憫既神情。

「熊主任…你不會連漢堡包是由中國發明出來也都相信吧???」 迪儀用望住外星生物咁樣既眼神望住我, 我睇唔透佢既眼神入面有冇包含住愛意。

「金拱門是中國企業…漢堡包當然就是中國發明的啊!」迪儀突然迴避開我既視線…彷彿佢個表情好似唔想望住嚿屎咁, 但迪儀並無捵住個鼻, 所以…應該只係一場誤會。

「哇! 咩事?」突然間部電腦響出警報聲, 然後見到畫面有好多程式碼係度跳緊…最後顯示左「Disconnected」。

「哦, 因為時間到啦, 我地而家用黎突破網絡封鎖既程式, 只係支持到幾分鐘時間, 程式會一直偵察住武警監控系統既偵查進度, 然後自動斷線避開武警既監測。」

「唔怪得你頭先個帖咁簡短啦…但係…到底乜野係網絡封鎖呀??」

「阿熊, 簡單而言, 並唔係外國無左互聯網, 只係中國政府單方面中斷左我地連接到國外既網絡, 令我地只係上到中國既網站。然後…就係國民通識科入面教育你地中國係唯一擁有互聯網既國家…」

上網明明係法例上係所有市民大眾既基本人權…國家可以咁樣去操作咩?? 但係諗深一層…可以輕易出手剷除異己既國家…又有乜野係做唔出呢?

「阿熊…外面既世界係好大嫁! 雖然我呢一刻無能力比你同迪儀自由自在咁接觸外面既世界, 但你地呢一代人唔可以輕易放棄!」

「Felix 你講到中國政府係萬能咁樣…點樣唔放棄呀? 既然政府乜野都可以操縱, 所有人既一舉一動都監視住, 我地重點樣同佢鬥?」

「只要喚醒到大眾對自由既追求, 只要大家都願意放低自己既個人利益而為下一代人爭取應得既人權同自由, 只要大家再企出黎堅持抗爭落去, 無野係無可能!」

而家既市民大眾…連自己應該有乜野權利都唔知, 又點會自己企出黎爭取呢? 一隻係動物園鐵籠入面長大既獅子, 又點會想像得到係草原奔跑既果種快樂呢?

「Felix…你地幾十年黎, 你話你同其他義士都無放棄過, 你地呢份信念…實在令我好敬佩。」

「革命既火焰咁多年黎都從未熜滅過, 抱住相同理念既義士仍然係唔同既崗位上面等待機會, 累積各自既實力, 我地都正等待緊呢粒仍然好似星星咁細小既火苗再次點燃。」

「只要時機成熟, 我地將呢粒火苗放番入草叢上面既話, 星星之火燃起之日, 就係革命燎原之時。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞