二零五零年 – 我女神係暴徒

636 回覆
313 Like 24 Dislike
more
「迪輝他…迪輝他死得很慘啊…嗚嗚嗚嗚…」迪儀喊到已經接近崩潰…我地除左可以攬實佢比一絲既安全感佢之外…我地到底重可以做到乜野? 呢個社會已經痴左線, 呢D咁荒謬既事…到底係唔係每日都發生緊…?

「法醫他…他有沒有說什麼…迪輝在水中很久了嗎…? 窒息一定很痛苦對吧…一定很辛苦了啊…啊...! 可憐的孩子啊…可憐的孩子啊…!!」校長既眼淚同樣已經停唔到。

「校…校長啊…嗚嗚嗚嗚…迪輝不是浸死的…他們說迪輝的死因不是窒息這麼簡單…迪輝他…他…嗚嗚嗚嗚…他們沒人性的啊…! 他們每個都是禽獸…!」係海度搵到佢但唔係窒息…? 佢地…佢地連殺一個人…都要想盡辦法折磨對方…

「迪儀…剛剛職員說了什麼…你慢慢來…慢慢告訴我們…! 我們都陪著你!」 迪儀抹左抹雙眼…深呼吸左幾下, 我無法想像要佢將迪輝既死講一次…到底有幾咁痛苦, 我相信佢每講一句…都係對自己既一種折磨。

「迪輝他…他的身體被送來這裡時…是全身赤裸的…! 本來武警叫法醫不用檢查了…但幸好法醫還是有偷偷的很快稍微看一下…讓職員告訴我真相…」

「職員剛剛跟我說…迪輝他不是浸死的…他整個身體都腫脹發瘀…他…他是不停受到撞擊致死的…! 然後他…他雙腳有被繩勒過很深很深的傷痕…」

「法醫根據他身上不停受衝激的痕跡…法醫推…推斷迪輝估計是被人…被人用繩綁住雙腳…然後在船高速航行的時候…把他拖在船的尾部…令他不停撞在水面上…」

「迪輝是在水…在水上…活活被折磨死的…! 而法醫推斷現時能在香港水域這麼高速行駛的船…很大可能就是水警船了…」

迪儀一路講…一路用指甲抓住我隻手…我由佢既力度感受到…迪儀已經痛苦到生不如死。

「水…水警船…?! 既然這麼不尋常…剛剛為什麼那個職員說沒法提供任何協助啊…? 他怎麼胡說已經結案啊…?! 他們快點來幫忙做點什麼啊…!」到底重有冇正常人重有良知可以幫幫手呀…?!

「因…因為武警已經定案了迪輝的死沒可疑…武警也禁止了法醫官做正式的驗屍...! 剛剛職員說即使法醫官願意驗屍…這份驗屍報告被送到法庭上也是無效的…而如果他們公然違背武警指令的話…他們害怕下一個躺在認屍房的就是自己了…」

「竟…竟然可以單方面定案一個人的死沒可疑…?! 武警真的是瘋了…無止境的權力令他們徹底瘋了…!」身為武警個仔…我都就快比佢地搞到痴線…

呢個時候…「黃小姐! 麻煩你跟我過去那邊辦理死亡證手續吧…!」職員行黎叫我地搞埋D手續…咦?! 等等…

「等等啊…我們並未接受死者是死於自然啊…辦什麼死亡證啊, 我們要找武警理論啊…不可能沒可疑啊…!」職員面有難色…

呢個時候…職員身後有一個武警警官行左出黎。
迫你加更
催淚
因為冇壓力。
趕deadline嗰下就會超快手至少我係
等緊你
贏咗香港國 輸咗大灣區
仲有患有嚴重拖延症嘅我都係咁
尋晚差少少走唔甩
而家係荃灣望住架狗車
光復香港
巴打萬事小心
冇事啊嘛
尋晚ON99 同老婆行行下街變左跑online
黑警呢兩日瘋狂程度再有新突破
屌佢老母 真係比良知限制我既想像
後面要再諗諗點寫黑警既惡行
多謝黑警令我個故可以寫得更血腥
「熊…熊先生, 這宗案件沒可疑! 我們已經結案了, 實在沒有辯駁的餘地了…還是勸你朋友早點辦手續…令事情告一段落吧…!」係職員身後…有一個光頭既白衫武警行左出黎, 然後係度放屁亂咁噏…!

「這位警官…為什麼會有武警在認屍室這裡…?! 難道這些女士連幫家人辦身後事也要被武警監視住嗎…?!」我輕輕將迪儀推向校長果邊, 企起身行向光頭佬。

光頭佬隨即舉高雙手不斷搖頭。「不不不…! 熊先生你別誤會…! 我…我也是幫你爸做事的啊…! 哎呀…怎麼事情會發展到這樣?! 你理應不會干預這事情才對…」

「咦…?! 你的制服…你是水…水警?!」頭先迪儀話…法醫推斷有可能係由水警船用咁殘忍既方式殺死迪輝…!!

「對…我是海上防衛部水警上尉李漢民, 我…」仆你個街…! 水警!!!!

「原來是你…! 你就是殺人兇手?!?! 你媽…」我激動衝埋去扯起佢衣領…正舉高拳頭拉弓之際…「啪!」電光火石之間…迪儀已經衝到黎我隔離, 一巴車左落去光頭佬度, 然後迪儀順勢推左光頭佬埋牆邊。

「我跟你拚了!!! 我要幫我弟報仇!!!」迪儀再伸高手…正想車多一巴落去既時候, 「啊!」伴隨住迪儀既尖叫聲…光頭佬大大力一下推左迪儀落地。

「臭婆娘! 你瘋了嗎! 你敢襲警?!?! 你媽…」光頭佬突然青根都現晒撲向迪儀度, 似乎想再攻擊迪儀…!

我同一時間都衝向迪儀既身前大字型伸開雙手…一定要攔住光頭佬。「停手!! 你敢再動她的話, 那我也跟你拚了! 你這個殺人兇手!」

光頭佬即刻收步…「熊…熊先生, 冷…冷靜點! 請不要誣蔑我們…! 只是剛好案件發生在我負責的水域上…所以我才在這裡辦理結案手續而已…! 這是一宗自殺案啊!」

「你胡說…你…!」

「不如這樣…! 你們幾位跟我一起到會客室, 不要在走廊上糾纏了, 我們到那邊坐下來再說吧。」的確換一換地方再傾都係好事…我望向迪儀, 佢亦微微點頭。之後我同校長就扶番起迪儀, 跟住光頭佬行。

係我地行緊既時候, 光頭佬回頭望向認屍室門前既方向, 向果個方向打左個眼色…?! 我即刻一樣回頭望向果邊, 認屍室門前只有岩岩果位職員留係度…職員仍然低頭睇緊手上既文件, 唔通係我錯覺?!

黎到會客室…安撫好迪儀坐低之後, 就即管聽下呢個光頭佬有乜野講。「李上尉, 這宗根本不可能是自殺案! 黃小姐認屍時看到她弟弟滿身瘀傷! 而且被發現時還是全身赤裸的…! 怎麼可能沒可疑啊!」

「這肯定是自殺案! 經過我們深入透澈的調查, 我們找到死者的遺書!」 遺…遺書?! 邊有可能啊…

「不可能!!! 我弟弟不會自殺的…你胡說!!!...你…」我捉住迪儀隻手…佢隻手好冰冷, 而且重不斷微微震緊…我稍為用力握住佢隻手。迪儀安靜落黎, 將視線望向我。「迪儀…讓我來, 你休息一下。」我輕聲係佢耳邊講。
巴打冇事就好
以後小心啲
黑警每日既暴行...
真係迫人繼續寫落去
Lm
我以為自己係ZOMBIE片現場
突然身後好多人尖叫, 然後就有人推住我地話「走呀!走呀!」
好恐怖
好彩巴打走到
宜家出去行街都要驚成咁日後仲會變成點⋯⋯會唔會變到連我哋都想像唔到嘅地步?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞