冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
補充一句,雖則你用非歐洲地址也可開Paysera, 但不會寄VISA debit card俾你。所以都係要一個歐洲地址才可開paysera.
Cs int 係咪可以申請嗰時用香港地址 之後到時申請debit card嗰陣用外國地址(外國地址要一段時間先搞到)

另外外國地址係指 非香港就得?
目前policy係香港地址就唔比debit card同check book ,地址一律要有utility bill做證明
你個case特別d就直接問CS個cs啦
Curve 有申請呀

蠢咗,應該學你寄轉運公司
不過聽過有啲唔肯收銀行信
想問下大家citi priority 過錢去Duksacopy 係咪無任何收費㗎
就我所知 buyandship 是不會收英國郵件,信件好大機會石沉大海。美國和日本倉亦都不會收郵件。

或者一些細規模既倉會收,要博一博。
想請問各位ching你地用UKPOSTBOX時佢收到信後你發指示叫佢forward 俾你用咗幾耐時間?我等咗一個weekend加兩個business day都未寄出仲係pending status。 Thx
你有冇入錢呀?
另外你可以message, 或whatsapp佢地
知唔知 SAS support 邊 13隻 currency?
由㩒forward到forwarded我等左2-3日

佢收信都要等2日先通知由申請卡等到封信到手我估都差不多成個月(佢23號寄仲未收到),所以堅決唔用dhl
補充一下自己個問題,dukascopy出USD應該可先用apple pay 增值去transferwise (約0.75%),再用tw增值去去revolut(網上有人話free),去到revolut就可以free international transfer或者free去monzo
呢個係其中一個可行的方法,我都試過咁做。

一早入左10磅入去啦!
入錢落dukascopy咩途徑最好
細額唔考慮本地銀行wire transfer,對過dukascopy同revolute都會mark up 0.5%,香港credit card top up EUR / GBP / CHF直情要比1%service charge,USD 2%
轉帳黎講transferwise個價好小小,匯100蚊美金慳4蚊港紙左右,去到3k USD以上直接用銀行wire transfer同用transferwise差唔多

所以條route係由transferwise開始,用debit card top up revolute account,再由revolute free international transfer入USD / EUR去dekascopy
(GBP入Monzo)

至於由0開始轉HKD離岸,都係由google play用credit card 0成本 top up revolute開始先
或者唔差在果幾蚊USD差價,直接用bank轉錢入transferwise算狗數慳返D時間

我有 uk revolut 但用唔到apple pay top up, 揀咭時永遠話未入咭去wallet?
用transferwise就得, 唔使一定開borderless account, 不過反而要諗用咩路徑出錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞