冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
56 Like 0 Dislike
講分化就嚴重左
我出發點單純唔想重演一次CS落閘搞到斷後人路,我就係果個乖乖地等utility bill先開戶唔想煩到佢地,結果等到比人落閘冇debit card果個

N26唔再受BNO玩、多間VB漸見收緊開戶條件(例如地址check緊左? 近期開始有類似comment浮面)
以香港護照、香港號碼可以合法合理開戶既門徑尚有幾個,dukascopy就係100%冇問題,但其他要用外國地址、外國號碼開戶既野,萬一又玩爛左咁點?萬一落閘唔受新人呢? 最嚴重連累前面開左account既人攬炒呢? 因為有risk,我就用自己方法負返責
如果你申請咗Monzo, Starlingbank or N26UK 等英國銀行卡,可用相關UK銀行卡,然後login 入3UK website topup GBP 5 or above.

另外你可選擇為3UK SIM topup GBP10 or above, 用一些第三方網站如
https://www.mobiletopup.co.uk
可用全球任何信用卡
Monzo 開完acct
係唔係自動send 卡去你戶口

佢叫我入個 address 等佢send 卡去, 我入左
之後有幾個step 我話 Later

之後就彈左我入戶口畫面
係唔係等收卡, 唔需要另外再搵地方request debt card
任得你,你send SMS 返香港手機、send SMS去英國/歐洲手機、打電話去monzo, transferwise, HMPO等hotline, 隨你喜歡。
唔知你實際情況,可在app 內live chat 問staff.
uk address check緊咗是正常,一個人無理由會住在一個po box內,所以提供residential address 是正常。

其實買張UK mobile SIM card 好平,唔知為何硬要貪方便用hk mobile 開戶。

UK mobile SIM 仲可以透過get PAC code 轉台,3UK, O2, Vodafone, EE 等 任君選擇。可上google search 英國人怎樣做帶number轉台手續。

當然你更可買Germany mobile SIM, 但要video call實名,比較麻煩。但麻煩D勝在少人用,所以我都有一張germany mobile SIM長養,有時收到D 德文SMS順便學下。

uk mail forwarding services 其實有好多,當然不少也好貴,所以大家貪方便用個最平,咁其實好容易玩爛哂。

另外ghostmaildrop.uk 和mail-ghost.com以及payasyougopost.com,大家仲可上網search更多,不須貪方便用只用一間ukpostbox.
唔識法文,好難搵相關資料。

德國有間virtual bank 叫Fidor bank DE, 但佢個app 和customer services 只有德文,如果唔識德文,會唔會用?
dukascopy 比較易,基本上填資料加video verification 30 分鐘完成,而家等批,我用特區護照。
monese 已經唔受 ghostmaildrop 個地址玩啦

岩岩見到開到第4個post,再recap 一次transferwise 入錢步驟

step 1: 用自己香港銀行申請左轉數快先

step 2: 係app第一版禁send

step 3: 揀返由HKD轉GBP,輸入你想過去monzo嘅銀碼,然後禁continue

step 4: 輸入你monzo account嘅uk sort code同account number

step 5: 你review完冇填錯野就禁confirm,然後揀bank transfer,跟住佢會show一個transferwise嘅DBS account資料比你

step 6: 用轉數快過錢去呢個DBS account

step 7: 跟住入返app禁I hv made my bank transfer

然後等一陣,半個鐘之內會到你嘅monzo戶口

https://transferwise.com/invite/a/takw17

***用我呢條link申請會有一次500GBP內的免費international transfer,因為只有一次,所以第一次最好就transfer 500GBP 去monzo,用盡個優惠***
等左一個月 先知原來落左閘
我驚 其他 VB 都會咁
尤其 revolut
要開真係要快
咁難得開到(4), 我都想分享下睇法...

我一開始係開monese, 跟住revolut, 跟住transferwise borderless, 但係冇諗過要開monzo。開前三間原因係想試下新野 + 佢地冇銀行牌理論上唔會check得咁嚴掛。當時冇諗過可以用ukpostbox嘅parcal address, 不過當你好想要一樣野你就會諗方法 (我當時係想開個XTB account, 依家冇用了)。我開嗰三間野嗰時用嘅住址係「999 St. Mary's Street, Edinburgh」, 而佢地又比我申請到 後來諗諗下真係想穩穩陣陣放下錢投資/買野, 先試下用ukpostbox address申請。

會唔會太多人用爛左, 有份分享嘅巴絲喺分享前相信唔多唔少都有諗過。但係我覺得真香港人知道左原來有方法做一件事之後, 係會自己再explore新方法, 最後大家得益。另外, 展示公民質素唔一定係喺鏡頭前。如果只係開個銀行戶口放錢唔用 (所謂避險), 我諗我地總銀碼點都比唔上d真走資嘅支那人, 佢地下下千幾萬咁走。不過我地試諗下點解日本要去到負利率, 就係因為個個放錢喺銀行唔用唔流入市場, 對經濟完全冇幫助。開離岸戶口, 避險絕對係其中一個好處, 但係唔好忘記最主要理由係分散投資...喺歐洲有好多好好嘅投資機會, 正如Degiro呢d discount broker, 用transferwise轉錢去monzo再入錢買ETF, d手續費都平過喺香港買。

如果只係為保護資產, 我相信餅罐銀行最好。但係如果因為呢個時代嘅不幸而令我地察覺到一d其他國家嘅人一早已經知道嘅機會比自己, 係更好嘅結果。我相信有唔少巴打係讀緊書又或者要就住就住洗錢, 我最希望ukpostbox+monzo呢d幾十蚊就ready嘅戶口可以幫到手發掘財富, 將來用賺到嘅錢救港...外匯, CFD呢d, 喺外國有好多唔會要好大舊錢而又公平嘅投資工具。大家都識講想UK比BNO citizenship, 咁我地都要證明比佢地睇將來會收嘅真香港人唔係難民, 而係個個有錢而又對經濟有幫助, 要比佢地知比我地留住個account嘅好處, 到時仲有咩用唔用爛?

(打打下覺得可能係我諗多左)
之前聽有人介紹可以網上登記電話卡,收到入左10磅就用到了
仲有想確認一下
用ghostmaildrop寄嘢返嚟
如果要埋掛號
用royal mail international parcel with sign係咪最平?
ukpostbox Royal Mail International 無track & sign, 收左3磅左右。慢慢等下算, D卡唔係急住用。寄失左又可以補領。
申果時有左 uk network 同 VPN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞