冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
講分化就嚴重左
我出發點單純唔想重演一次CS落閘搞到斷後人路,我就係果個乖乖地等utility bill先開戶唔想煩到佢地,結果等到比人落閘冇debit card果個

N26唔再受BNO玩、多間VB漸見收緊開戶條件(例如地址check緊左? 近期開始有類似comment浮面)
以香港護照、香港號碼可以合法合理開戶既門徑尚有幾個,dukascopy就係100%冇問題,但其他要用外國地址、外國號碼開戶既野,萬一又玩爛左咁點?萬一落閘唔受新人呢? 最嚴重連累前面開左account既人攬炒呢? 因為有risk,我就用自己方法負返責
如果你申請咗Monzo, Starlingbank or N26UK 等英國銀行卡,可用相關UK銀行卡,然後login 入3UK website topup GBP 5 or above.

另外你可選擇為3UK SIM topup GBP10 or above, 用一些第三方網站如
https://www.mobiletopup.co.uk
可用全球任何信用卡
任得你,你send SMS 返香港手機、send SMS去英國/歐洲手機、打電話去monzo, transferwise, HMPO等hotline, 隨你喜歡。
唔知你實際情況,可在app 內live chat 問staff.
uk address check緊咗是正常,一個人無理由會住在一個po box內,所以提供residential address 是正常。

其實買張UK mobile SIM card 好平,唔知為何硬要貪方便用hk mobile 開戶。

UK mobile SIM 仲可以透過get PAC code 轉台,3UK, O2, Vodafone, EE 等 任君選擇。可上google search 英國人怎樣做帶number轉台手續。

當然你更可買Germany mobile SIM, 但要video call實名,比較麻煩。但麻煩D勝在少人用,所以我都有一張germany mobile SIM長養,有時收到D 德文SMS順便學下。

uk mail forwarding services 其實有好多,當然不少也好貴,所以大家貪方便用個最平,咁其實好容易玩爛哂。

另外ghostmaildrop.ukmail-ghost.com ,以及payasyougopost.com,大家仲可上網search更多,不須貪方便用只用一間ukpostbox.
唔識法文,好難搵相關資料。

德國有間virtual bank 叫Fidor bank DE, 但佢個app 和customer services 只有德文,如果唔識德文,會唔會用?
dukascopy 比較易,基本上填資料加video verification 30 分鐘完成,而家等批,我用特區護照。
monese 已經唔受 ghostmaildrop 個地址玩啦

等左一個月 先知原來落左閘
我驚 其他 VB 都會咁
尤其 revolut
要開真係要快
之前聽有人介紹可以網上登記電話卡,收到入左10磅就用到了
仲有想確認一下
用ghostmaildrop寄嘢返嚟
如果要埋掛號
用royal mail international parcel with sign係咪最平?
ukpostbox Royal Mail International 無track & sign, 收左3磅左右。慢慢等下算, D卡唔係急住用。寄失左又可以補領。
申果時有左 uk network 同 VPN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞