冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
佢意思唔係寫淨係dukascopy既銀行IBAN先受咩

Transferwise 個UI唔係咁既咩
正確做法應該係入Transferwise 個apps揀入歐羅,付款方式用debit card
睇落佢調轉左
直接用dukascopy功能射錢
唔係用張卡入transferwise比錢
你未入EUR20, 就未開到borderless
咁你點喺Dukascopy 轉錢入去borderless呀?
EUR20唔係開你張卡既錢咩
唔要張卡 你個account都郁到喎
冇卡只係transferwise, 即係只做匯款
有卡就係borderless, 即係你會有英美歐澳紐嘅戶口號碼
我唔記得頭20有冇其他options
不過20就算啦,之後都用得返
如果你會喺amazon, ebay買下野咪top up USD囉
一係就top up GBP, 反正之後forward mail 返香港都要用GBP
我建議用返ukpostbox, 反正PAYG
有冇step by step教學好複雜
建議改為uk/eu/eea region 內任何residential address (例如你在歐洲親戚的地址),以策萬全。
想問Revolut 點轉錢去Dukascopy?Revolut冇得入Swift code...
我由ukpostbox 寄張revolut 卡黎,21號forwarded 今日終於收到。
用monzo係M記食52.5港紙扣5.17磅,仲平過google價
係咪因為張card每月有200英鎊Free 手續費o既關係?
所以先收咁平?
應該係提款先係頭200GBP free,消費唔關事

https://monzo.com/features/travel/
應該可以,但逐張收USD1/CHF1/EUR1/GBP1 月費。

不過,開咗卡兩個月,我佢每月好似沒有扣USD1.- (我有Dukascopy Bank plastic USD prepaid card).
張borderless mastercard 簽卡計唔計落withdrawal 個limit?
如果唔計咪淨係入去個手續費
我23號forwarded用standard, 仲未收到慢到呢
我用左兩個多禮拜先收到。。。
慢慢等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞