冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
佢又無問我個人資料,唔理佢啦
啱啱入咗10eur
Dukascopy 點入usd最好?Transferwise入usd要有aba code,但係Dukascopy係swiss based, 所以無
唔該哂
如果大家大部份錢是美金USD(像我一樣),其實UK Virtual Banks (例如Monzo, Starlingbank等)其實唔會放大多錢 (Monzo, Starlingbank MasterCard Debit Cards我主要在歐洲時才使用)。

至於Transferwise, 每樣外幣存少少$(Borderless account), 旅遊時使用其MasterCard Debit Card, 以及作為匯款工具,都okay.

反而Swiss Dukascopy Bank, US Charles Schwab, US Firstrade其實好有用,除了可存美金,又有存款保障外,三者各有不同的投資產品給大家選擇,可為資金增值。
我冇電話,更加冇俾人叫入錢開戶嘅?
可能真係衰樣衰,之前已經俾佢問攞non criminal record...
入鎂會唔見緊啲
我用過痕身就65hkd
你爬爬文搵一搵,我share過
最簡單一樣野,通脹之下你必須要投資買股票,你當然要面對股災既風險,但好似美國十年牛市而選擇唔入市賺少左亦都係風險
最重要既係你hold幾多cash應急,變現、提款又要用幾多時間
viabox 係可以收信,要填USPS Form 1583. Notarize 張form 可去 https://www.notarycam.com

viabox 收信既壞處是forward 信返香港的價錢好貴。
yes
就咁格過價usa2me運費約$29, viabox約$31.5
其實都差唔多
viabox收信除左要填張form話比USPS聽可以寄過去之外,viabox需唔需要特別去申請定就咁開個account就得?
不須特別另行申請,免費申請www.viabox.com

再填USPS form 1583, notarize 張form,send 俾viabox就okay. 詳情可問viabox customer service staff.

https://www.notarize.com

https://www.notarycam.com

可格一格價
ukpostbox 寄International royalmail standard 當然平,約GBP3.- 左右。

ukpostbox Pay As You Go 用Royal Mail International standard收費
一封信:
Received Letter: 1.0
Postage Cost: 2.3(首100g好似都係呢個價)
Forwarding Mail: 0.75
Total: 4.05
一次過5封:
Received Letter: 1.0@1 = 5
Postage Cost: 2.3 (首100g好似都係呢個價)
Forwarding Mail: 0.75@1= 3.75
Total: 11.05
仲有冇其他收費就唔清楚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞