冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(4)

1001 回覆
59 Like 0 Dislike
其實任何banks也可close 你Account, 只要你不是常常有很多可疑交易,就不會有事。

當然,為安全起見,我會持有全球多個不同銀行及金融機構既accounts.

想穩陣既話,存錢在US Charles Schwab International Brokerage Account, Swiss Dukascopy Forex Bank Account, Citibank USA Current Account...等,甚至開埋UK Barclays Bank International Account, 應該okay.

雖然我都有UK Monzo, UK Starling, UK/EU TransferWise, Holland bunq, 但主要資金則在US Charles Schwab, 以及Swiss Dukascopy. (亦持有其VISA Debit/prepaid cards).

Monzo, Starling, TransferWise, bunq 既Master Debit/Credit cards, 則用來於旅遊時消費之用。

暫時唔想飛過去美國開US Citibank Account (雖然穩陣及吸引),將來再看看情況決定。
唔好推呢啲post住啦屌,理大呀
ukpostbox寄封信番來,揀咗international tracked and signed

佢話aim 5-7 working days堅唔堅?定係我做咗平郵戰士?
始終唔係citizen
當電子錢包用算啦
其實最好是$平時放在Swiss Dukascopy or US Firstrade
有需要add money to Transferwise, 再在Transferwise轉去其他如Monzo使用。

不過我本身有一個UK 固定residential address, 加上Transferwise,Monzo 等一般只在歐洲、日、韓、台使用,極少在香港使用。
(况且我又不是常常在香港)
都算快,有時英國寄 mail to hk 要15-18日左右。

例如我今日才收到一份由uk relatives於10月25日寄來之ordinary mail。
Curve 係唔係要等好耐先寄到postbox?成兩個星期都未收到
+1 未收到
係幾耐
俾啲耐性
點解咁耐既
我用朋友地址,佢12/11英國寄今日先收到
Update 一下

有無人開完starling後要求俾地址證明 ? 我俾左revolut張pdf statement佢但reject左要再俾, 想問下要邊間銀行先得 ? 定係e-statememt呢啲全部唔接受 ?
咁我遲啲再試下...monzo我都申請左但卡未到手入唔到account住....佢地有咩故仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞