于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
係架 轉貼你至唔on9
起底望下冇乜野值得轉貼
thanks for reply
登記左未會用,我自己沒登記亦沒用,一路都係Apple Pay
已經唔係國會啦
係大陸個勢起得太快
人所共知既事
所以我地可能要幫班貪官倒習,令到習近平愈難生存愈好
咁佢既假設係香港一定唔會有真普選
男人又點可以鬧佢做臭閪呢?
不是講緊林鄭呀
個假設好失敗主義
唔同意
佢想做毛翻版但失敗
冇身處過毛澤東年代
唔知當時係咪都有好多人背後屌柒佢仆街
中國世界工廠既地位係早幾年已經衰落得好緊要,好多廠一早搬走曬。
同埋係計劃生育下,中國既人口紅利都收得7788,大部分舊時代勞動力都開始老,而城市班中產,同香港一樣面臨緊小朋友難養既問題,生育率低下。
所以未來先要做轉型,因為低技術工人成本不斷上漲,唔轉好快就爆
美國當然好撚清楚呢啲野,知道中共咩料啦只係我地唔知佢地想徹底打擊中共,但係純粹想deal返個最大利益出黎
Trump開左個頭排除左國內反對力量團結全國之力,下一任就係收割成就
屌你用不推文
有乜好sad
如果無美帝/ 我地自己唔努力
一條救命稻草都無得望

就好似伊拉克人咁示威一個星期死百幾友
如果你真心咁講我建議你進修下DSE嘅中文閱讀理解課程
當時冇人屌毛架
洗腦到個個都痴晒線
同依家情況完全唔同
true
佢條柒頭都係睇劉細良頭,幾時到燒山做數一數二
于占元個仔
香港人可以做的就只有攬炒。只有將包括中共的整個世界拉入黎,一齊跌落深淵,香港才有機會脫離。。。
上年五毛吹奏得最勁果期真係見有人用

依家可能d人發現佢又慢又易error
(見過有人話未confirm就俾左錢)
少左好多
其實大陸想點控制香港, 已經做得好明顯
1) 透過國企控制香港民生有關的公共事業, 令你日常生活衣食住行都同國企有關
2) 推出計分制, 以會員優惠的形式推出, 減低市民的抗拒, 慢慢搞到好似八達通一樣, 每個香港人都用, 普及之後再以本傷人, 迫死唔加入計分制的商鋪, 令全民日常生活都要包括響計分制之下
3) 由政府接管計分制, 唔聽政府話就扣你分, 截你水電煤氣, 停你手機電話, 唔準你買機票/火車飛, 甚至可以令大集團及連鎖店唔做你生意

我估計大陸個計劃應該係咁差唔多啦
你無撚on9啦
人地今次都反啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞