于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
[突發]今晚18區都有野搞
https://lih.kg/1666302
美國要的是中國做合乎美國利益的事,不是打 999 叫來的救護車。只要中國做合乎美國利益的事,美國不介意香港發生甚麼事。

by鄭立
他不會誘導社會自己去管理自己、和人民共治,結果導致社會的死亡,只剩下一個個原子的個人,這就是現在的中國。已經沒有社會、只有個人。

by台灣學者吳叡人
「香港」去到今天,尚未是一個獨立的交易對象,香港可能就是中國的春袋,你可以打一下春袋懲罰中國,也可以叫他好好呵護自己的春袋不然就絕子絕孫,但絕對不可能發生的是跟春袋直接交易。人類只會跟人類交易,不會跟春袋交易,因為春袋沒有獨立去答應別人做任何事情或驅使任何事情的力量。

by鄭立
七孔流血還七孔流血
死還死
不嬲都係自己香港自己救
外國只係講利益
全民食草都無所謂, 唔亡黨就得
但貿易戰會引來內亂呢

同啲撚樣話 , 我唔怕死但怕痛
佢有提 冇豬食大陸堅嬲
以前共產黨一窮二白咩都無
緊係可以延安精神

你估而家班軍頭 政治局常委
肯唔肯同你捱
好似俾國家機器睇中左,開完個post唔夠一分鐘已經有負皮
It's my honour
14億人養幾萬人
應該餐餐有豬食嘅
貿易戰咪引發內亂
咁咪要怕囉
香港人意識這次大爆發,全面爆發,我是一個民族主義的研究者,I am a student of nationalism. The study of nationalism. 所以我整個夏天坐在電腦前面,難以置信地目睹,香港人的意識,像在一幕一幕的爆發,一幕一幕的展演,一步一步的發展。最後,我終於理解到,原來我這整個暑假,我親眼看到的目睹的東西,就是 in English, the birth of a nation. Hong Kong nation. 香港共同體的誕生,各位我們研究民族主義,研究政治學的人,有幾個人可以親眼看到,一個政治共同體的誕生,我們看到了。This is what I see going on, in this summer.

by台灣學者吳叡人
佢講Trump錫住習種黎玩
唔亡黨就無問題
13億人食草
黨一樣可以日日大魚大肉 玩o靚模
耐唔耐收到唔識嘅人wtsapp sell大灣區樓盤
trump好現實
你比到著數佢 佢咪放軟

問題係習帝比乜著數佢
香港警察可以點建設大灣區?
點睇都似condom
送13億奴隸俾Trump 仲識幫你看住其他奴隸
最後一點太膚淺,事實上貿易戰係美國對中共全面戰略既揭幕戰,連中共自己都意識到依點,你點可以話美國有利益就會唔理香港?

所謂符合美國利益係將中共打到解體冚家鏟而保持住14億既龐大市場,如果美國只係著重小小利益咁由一開始就唔會開打貿易戰,搞到同中共關係咁差啦
你估軍頭 政治局常委洗唔洗捱
佢冇講國會睇法,暫時將focus擺係Trump身上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞