于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
唔係話一野搞得掂中共,係佢根本可以加強個制裁但冇咁做到,就算個人權法過左佢都係唔會揸正黎做,係咁椅打d冇關痛癢or港共既人,中共大粒果班既冇乜影響
美國利益=打開中國市場=引入外資競爭=國企收皮=全黨死清光
我一直都係咁理解
你啱
美國唯一可以打中國嘅理由係中國搞台灣
但我估美國都只係做救援角色
救返台灣就立法要台灣做中美中介人

南海戰線冇點follow唔知
咁我建議你重讀小學
唔會咯,頂多重傷

美國有咁多製作然後再拆軍國主義嘅經驗,難聽啲,都唔想拆多次,佢自己都傷㗎

何況真係搞死咗中共,對美國都無利益。中共死咗,一定有混亂,咁美國點賺錢啊,中共唔死,起碼仲有個環境比佢賺錢。

贊同上面有位巴打講嘅,係要訓練隻狗咁,練到佢聽話
佢以為得trump想做佢?

做低中國係兩黨共識
選舉近了,又被國會同漸漸開始多嘅民意夾住,侵侵都唔敢太hea嘅
都唔算靜靜雞 其實好揚喎
不過佢太官僚 唔似中國口交部咁八卦新聞化
個論調要廣傳開去有d難度
簡單黎講

參考下30年前日本

呢個都好符合香港利益
起碼香港唔洗夾係中間俾中國騷擾
美國對中國 同對USSR一樣 直接出兵機會好細
因為唔知打完之後 新政權係咪開放 隨時只係第二個極權 好似依家既普丁
相反只能陰乾 等到中共自己內爆
我講的 但我冇J
難講 nba主席都錢字行頭啦
中共俾幾億我我都係收聲架 到時係前線派錢俾大家
15同16已經係矛盾,呢頭講完上海取代係吹鳩水,嗰頭就話香港長遠會玩完
仲有咩吸技術人才呢啲講法太九十年代啦,一早已經講緊用完踢開咗啦,仲講
香港人角度日日睇住有人被捕 有人失踨
盡我所能鞭䇿下班美國佬
跟住個班貪官入面出個比習仲衰既

殺十常侍又出個董卓
習大大6月個陣同侵侵講叫佢唔好為香港發聲
所以佢地一定知香港係大陸春袋,外資、美金、科技
侵侵唔攪,咪等議會攪,而家法案重要加辣喎,點會輕手呢?

不過…我同意唔好咁高期望,就算過埋參議院都未必短時間有效果
呢次係長期戰爭
一路都唔怕,中共高層有特供,係怕班賤民搞事
而家大陸就不停灌輸 美帝係搞到全中國食草嘅罪魁禍首
之後啲賤民就心甘情願食草而唔會發生民變住
唔係取代
係整個大面積嘅大灣區將香港成個吸收左

你知唔知大灣區係咩?簡單黎講即係廣東共和國,不過要俾共產黨話事
以十年計咁換血,消滅廣東話同廣東文化
唔好認為中國會內亂
你地太睇得起班共產+中國文化混合出黎嘅產物
佢驚乜
中國窮又唔係佢窮
呢招高
中國人可唔可以生性d, 快撚d反抗啦屌
仲有人奶宴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞