于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
我都驚呢樣野
到時革命燒唔起 成個中國一齊仇港 耐唔耐放d落黎斬人就仆街
想贏嘅同我入嚟
快啲把握最好時機

係時候搞個 尊重宗教自由大遊行
https://lih.kg/1665685
會為利益 但中國都一定無返一隻手一隻腳先 依家美國發現到你要脅佢世界一哥呢個地位 最起碼會打到你十年內起唔返身先
10. 習種怕貿易戰繼續打落去,美國可以借佢係香港嘅金融同商界嘅影響力,靠香港干預大陸事務

又話唔怕打貿易戰,又怕貿易戰繼續打落去,即係點啊
其實有無人諗過清政府繼承人呢個戰線,美國一兆萬美元張票係清政府欠美國嘅,美國作為一哥,拎出嚟話邊個認就係正式繼承人,如果中共傾一係開放,但以佢哋性格就只會用國債扺消,事後重創,如果台灣拎如果繼承返願意開放中國做條件,美國有貿易優勢做償還,開放民主做光環,如果得到美國承認用返南京條約可以拎到香港,失勢嘅共產到佢匿埋繼續自閉,風水輪流轉,有無可能?
阿媽係女人點會唔知
其實個大意一樣啦有乜好拗
有冇可能啊
班冇民主冇自由又自卑到自大嘅生蕃
會唔會屈就喺香港台灣之下
佢哋好多都俾中共洗腦,對香港台灣好抗拒
11. 送中條例(即廿三條rehearsal)係習種希望封左美國借香港干預大陸個channel,將外國滲入機會減到最低

係呀,有效到可以引發撤資
要台灣有意願接收先
14億人食唔飽飯、農地污柒晒、洗晒腦乜都覺得人欠左佢
台灣接收左自己都唔掂
咪玩啦 你知你係大陸咁多生意仲會走去支持香港?香港同你有親?明知大陸咁玻璃心 仲點會咁on9講呢d敏感野
無豬肉食都屌晒鬼啦 食草唔撚暴亂真係唔信
唔完全認同佢講Trump同習近平既deal

美國打中國從來只係用台灣牌
香港今次最做得好既就係令美國多左張牌打 人權法就係實證

香港係成功進入左美國華盛頓建制既思想當中 包括國會, Trump內閣

華盛頓班專家對而家白宮既分析係 dual-track diplomacy(全部外交都係咁, 唔只係對香港)

即係Trump Vs 佢班內閣( Pence, Pompeo, 升左職既Pottinger etc)

而佢班內閣 一向都係對中強硬+撐台灣 而家佢地都係支持香港

佢講到習近平覺得搞掂左Trump代表搞掂美國 人地套玩法唔係咁

利申由Trump上任開始睇左無數美國當地評論: 學者/前政府官員/記者/政府官員既發言
唔想打咁多字,google左篇文俾你睇下:

https://www.vjmedia.com.hk/articles/2019/10/09/199972
大家估NBA 幾時會跪?我估兩個星期內,仲會跪得好徹底。
9/10/2019
分析得幾好
屌下鬼得把口就實有
示威都唔見有喎

但上星期有因為加租有小型示威
我地要變人!我地唔要做中國春袋!!我地要做世界春袋!
一直都係做緊呢樣啦 要佢開放市場出黎 所以牙習先打死都唔簽
但開放到比依家更加有希望掛,美國處理一定比同共產個時比一定好咗
岩 呢14億賤畜邊撚個要 死返返中國集中營啦
咁啱啊,我都無
有道理
台灣呢一刻個定位好微妙
同香港企埋一齊但
如果美國要搵個中國中介人
香港係對手黎

"習近平覺得搞掂左Trump代表搞掂美國 人地套玩法唔係咁"
我都覺得習種係咁諗... 你睇佢班外交官,同國會傾唔到計
駐英國果個外交官又係 睇佢接受BBC訪問先知可以廢到咁
我估係習玩權鬥鬥走晒江派d叻人

但唔想又變左討論中國權鬥
佢地每一派都唔係香港人,只會利用香港用完即棄
同樣係利用我認為尋求有同樣價值觀嘅國際社會幫手好過
窮到食草仲好控制啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞