于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
真係緊張嘅人唔會呢個moment跳出黎慶祝人權法
sor,見你忽然吹奏,會影響好多人
[突發] 北角好似有手足出事
https://lih.kg/1665948
幫手推 冇媒體報導
有d人講到nba事件係劇本咁 為人權法護航
成班陰謀論撚
如果追得貼就知唔係
twitter推lebron post果班好多係巴絲打黎
中國真係以為nba會跪低架
點知上海人nba場自己組織愛國示愛活動之知瀨野
原來通訊監控晒班中國豬仲有辦法組織到群眾活動
支那個市場話改革就改革咩
咁撚多既得利益者要照顧
而且改完正式被美國之類發達國家食住
人哋啲嘢先進過支那企業咁多,點鬥喎
唔使指意再發佢啲一統天下嘅春秋大夢
上面果幾樣已經夠死
唉好想贏,唔想變大陸
但我覺得美帝似想瓦解共產黨
睇返trump開嘅條件根本就係要佢打開個肚皮
因為14億人口嘅市場係吸引
但有中共係度佢賺極有限仲要比中共偷野
所以為左賺到盡又唔使中伏而開佢波
人權法應該會過到
因為人權法係拎黎箝制中共回血
仲間接地拎到香港嘅話事權
睇返人權法
每年審視香港嘅環境
人權 自由 民主
其實呢個係好曖昧嘅講法
你望下立法會近年嘅議案
好多其實都有問題
只不過冇乜人理
但今次反送中煲到咁大
以後有d 19議案實會觸碰到香港人
美帝暗地裡煽一煽火谷香港人上街
到時政府唔撤回即係可以制裁
但撤回又唔岩中共心意
所以話人權法其實同叉隻腳埋黎話要一齊管香港係一樣
今次適逢貿易戰
兩黨又有反中共識
再加上中國春袋-香港動盪
要殺中共真係天時地利人和
所以我都幾相信會過到
如果過到 香港人真係可以放心抗爭
記住 我地身後有強大嘅美帝照住
想贏就唔可以停
又係支共成日FF美帝亡我之心不死, 成日諗住美國會打尻支共咁, 以為自己有寶咁, 真係太睇得起自己

而家潮流唔興同軍力去解決政治問題, 尤其美國係侵侵上台後, 更加少見佢動用美軍, 寧願用經濟金融手段去迫對手就範, 只有侵侵上任當初用巡航導彈殺敍利亞同俄仔一個下馬威兼順便嚇吓閘大大, 同將ISIS哩個無法談判的敵人往死裡打

北韓, 敍利亞, 伊朗, 委內端拉, 美軍要贏唔係難事, 不過打嚟無乜著數仲要手尾長, 呢班友得把口對美國同盟友冇乜威脅, 咁打嚟做乜?

事實上實戰經驗豐富嘅美軍係唔會怕咗支共呢D北洋水師2.0的紙老虎, 只要支共唔作死打台灣, 美國理9得你去南中國海玩填海工程倒錢落海, 但係近代歷史話俾你知美國係該出手時就出手, 一戰, 二戰, 韓戰, 第一次波斯灣戰爭, 打塔利班, 同最近打ISIS都係, 美國都係站在歷史正確嗰邊.

支那有成14億人, 一個唔該支共為咗武統台灣自己作死去挑美國機, 三兩下手勢就俾美國KO咗, 咁萬一支共倒台搞出支那軍閥割據內戰, 玩到好似1920咁, 咁大鑊蘇洲屎美國當然唔想上身, 最好支那鎖國窩裡鬥返30年, 14億把口邊個外國勢力會想攬上身去餵飽佢?

但以閘大大同佢班紅衛兵同志嘅智力同思維, 睇怕唔駛同美國開打, 都會俾侵侵用貿易戰加埋遲吓打香港牌玩金融戰, 玩到支爆大倒退全民食草, 要學北泡玩閉關鎖國先掂.

對中共黎講
香港其他人係無價值
發展大灣區我當你需要20年
即係依家30中到40歲嘅專業人士
退休前可以set好個大灣區
班00後同啱啱畢業嘅年輕人
成個世代放棄晒都唔影響香港個價值
標題我自己起 唔好意思有d呃click rate
唔係太同意,呢班人鐘意錢,都係想長貪長有,打貿易戰經濟收皮仲點貪
都係
台灣政府6月果陣好撐我地
後尾越來越縮
反而台灣人同我地connect左
習種好明顯係咁理解美國政體
國會同Trump唱反調先如夢初醒咁
我係nobody
咁易起到大台一早個運動收左皮啦
新彊男人要強制絕育
女人俾人捉左要同漢人生左仔先俾見屋企人
屌晒你地
尋晚開行動po到而家都仲未上到熱門
呢單野新鮮滾熱辣 connect全世界
依家就係最好時機!

我地fight for freedom
我無宗教信仰 但我有宗教自由

早喺六月已經有宗教俾popo當眾侮辱
打壓宗教自由之餘亦都對各個宗教不尊重

睇原po!
既然我哋係fight for freedom
咁我哋更加係時候聲援被打壓宗教自由嘅人!
快啲一齊討論!

係時候搞個 尊重宗教自由大遊行
https://lih.kg/1665685
台灣政府太揚怕比中共話美國同台灣夾埋一齊做佢
佢依家成日拎一國兩制講,仆佳過台灣話唔收,好明顯助攻緊,人哋識玩靜靜地嬴
我唔敢亂講人權法
怕自己好似燒山咁燈到

國際戰線好好好好好撚緊要
得閒上twitter㩒個like/rt
話明翻版,只係抄,沒話失唔失敗,成功就叫習近平二代or二號啦
盡人事啦
你今日retweet左未
王陽翎(于非)
《泛科學》專欄作者、《經濟日報》特約作者、《謎米香港》節目主持人; 鍾情心理學、神經科學,不失人文藝術濃情,無懼世道喧囂煩雜,走自己的路。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞