于非:習近平根本不怕打貿易戰,只怕中國內亂

439 回覆
588 Like 24 Dislike
咁都要拿返渣沙
事實上trump trump右派的確係睇自己利益行先
佢連登仔不停吹捧trump trump
條友根本沙盤演算係垃圾級別
睇嘢唔好睇咁細

除咗維尼集團
仲有好多集團搵緊錢

佢玩鎖國搞到其他集團搵唔到錢
你估佢地唔會有不滿咩
呢班人佢地唔知出面係點
同埋cia唔會搵到佢地咩

平民梗係反唔到啦
但其他利益集團加軍隊要反時
真係壓到咩
中國解體點會係對美國有最大利益呀
一解體就會內耗,仲點會比到利益美國
美國對中國發動貿易戰係因為中國偷技術
只要中國肯停搞高科技,美國理得中國點壓榨中國人
維持一個低等統一國家(中國)俾高等國家(美國),對高等國家黎講係最好,先有最大利益

只要中國肯做美國要佢做既野就得
情形有d似西方列強對住清朝咁
清朝就算殺外國人,都係出兵教訓下滿清拎著數,唔會要佢亡國,太平天國果陣都係幫清唔幫天國

美國壓榨中國,中國壓榨平民,對美國就有最大利益
事實上係真所以攬炒有重要性
唔太同意佢話「放棄」香港
中國有得選擇放棄香港咩?無左香港佢搵咩地方做白手套轉錢出去?
走狗算唔算機器一部分?算都係ge
太高估習近平,佢拖係因為諗唔到點搞
而對香港靠嚇,愈嚇香港人愈堅
仲有同毛澤東時代唔同係,
宜家支那人喺全世界黑全世界憎
搞到人地國家核心自由
外國好多國家人民身心討厭支那人
外國政府有人民支持對付中國
同60,70年代美國人民有一半係支持毛澤東唔同
世界唔同咗,習帝後知後覺
仲成日去人地國家話人地干妖中國內政
條友唔熟歷史,唔認識支那人,就唔好獻醜啦

好多巴打已經講咗,老毛時代個個都無產無知識,鬥地主毫無成本,仲要可以搶屋搶地搶錢

今日支那已經係有產階級,中產都一大堆,一孩政策下食好野長大,可以唔食豬肉唔代表可以無野食,貿易戰會斷糧架

經濟個part更加顯得弱智,支那各大行業都係唔同紅二代霸曬山頭,每批人背後都有各自軍區支持,習近平根本就無得統領,唔係你話唔要錢就唔要,好心虛心d啦垃圾
我諗佢連老毛係乜水都未知
見佢好多疑問🤔️咁既樣
係 中共最叻壓榨中國人
唔好話美國
俾台灣or香港揸fit冇可能做到咁盡
既然佢做dirty work 做得咁開心
咪當外判俾佢做
我理解:
中共覺得西方世界點都需要一個window同佢deal
一個自由港
同時中共覺得自己可以話到事
中共可以將呢個window由香港轉去上海
而美國到時會接受
係就好
希望佢繼續扮傻
佢條𡃁林鄭已經放風割警隊
想抽身離場啦
咁可以做啲咩?
睇完除咗絕望就沒有然後了
如果美國受
咁就永世做傻仔俾中共搵笨了
就睇美國政壇有冇咁蠢
God save the Queen!
事頭婆脫完歐可唔可以收返香港

獨立或者英屬香港我都ok
tui
你reply果個我永久block左唔知講乜

想提提你
「中國人食草都可以過一年」係王岐山講架
呢條友完全冇考慮示威者贏嘅情況

所以我地一定要贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞