[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我會影個人under 1-1.5級,同個景唔好太over。
係lightroom推highlight/shadow
咁佢實要換喇呢d
抹完check 清楚
開頭個staff重話係正常

iOS 13個file app真係嘥鳩氣
staff 鬼識咩
我都係就住個天空推光圈,前景就後期推shadow
開埋dro lv5
我都想知仲有冇其他方法影
用jpg? 試下用raw可以拉更多detail
大光差點都會人under或者天over
太balance就會冇左自然感,呢個就要睇你點取捨
咁去星際放,再係街鋪買機好過
新手想問點樣影個人under 1-1.5級?
-ev?
我覩想知,唔係幾明一張相點做到人under 景唔over
上面巴打講大光比我理解係

1. 背光,大背側光
2. 人係陰影位,背景受光位

近期遇過一個情況就係中午係lift入面影,lift係落地玻璃可睇到出面景觀
光比大冇閃既情況下,個人normal個景就必over,個景normal個人就under
所以我揀個人under,景normal,盡量保留detail,再用lightroom推

如果我誤解左個問題同大家講聲sorry先
如果你係背光/大光比,用緊多重曝光模式正路已經under
再唔係就-ev或者直接m mode
https://youtu.be/b9umB632RHE?t=343

大慨個慨念就係咁,佢呢個就太極端個人黑到盡
所以要推好盡,noise亦都會多好多

要因應唔同情況自己取捨
有無巴打教學
點睇枝16-35 gm
係咪good copy 呀
你落腳架被你影個人都可以郁
一張齋景一張人再ps囉

利申9up
其實點分真假 B+W?
包裝同用落個分別喺邊?
dc a7iii 送mc11 / 50.8
官方活動黎

專享優惠
1. 送 SEL50F18F大光圈標準鏡頭 / Sigma MC-11鏡頭轉接環* (2選1) (價值高達$2,090) (優惠期由2019年10月28日起至12月8日)
https://www.sony.com.hk/zh/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilce-7m3-body-kit/buy
下,其實lightroom 入面merge番做hdr就得,郁少少都ok
唔識轉c1-c4個function,afs有冇得較靜音對焦sony個menu堅煩
㩒多幾版就會搵到點轉function
搞掂咗,研究緊有冇只影兩張嘅多重曝光
想問下A7R4大鋪邊度平?
有HSBC/CITI/DBS卡邊間有回贈?
而家肥花係咪重係萬四
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞