[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
B40呢?
有畫質 唔重 一樣大光圈

利申 有35.8考慮緊轉唔轉b40
2.8 有咩可比性
唔會
35 2.8原本Sony 都有枝 價錢都差唔多
都無咩人用

呢個價錢佢畫質 紫邊同對焦應該唔多好
仲要2.8全開一定有啲缺陷 同埋咁細枝
俾我寧願俾多少少一次攻頂入b40算
有錢實買, 前提銀彈夠
原本用緊g7x ii 機仔
而家小朋友兩歲要換部快D既機
想出A6400 + 18135 kit
有冇人試過去fortress trade 機?
想去TRADE左部機仔再用credit card 做分期
我見sony自己都有收機program 部g7x ii 收$1700
但我冇HSBC卡 得CITI 同HSB
同埋fortress 送D野有冇用 最想佢送電同差兜
講緊apsc 機
插支FF bigma
咩呀唔係有R3嫌重想入多部6600咩
咁咪話6600個價夠入枝健身bigma
2同2.8差好遠咩
近拍仲要輸
當然畫質會有分別啦
遠啊, 1.4 同1.8 都遠la
有冇ching用緊1635Z 覺得好唔sharp

利申 R3
R4你肯定支鏡食到6k先好
用到r4唔爭在買貴鏡啦
無意思
用耐左都會心思思想上
咁不如一開波比多少少
買一支高質而又輕便既鏡
一支cp值高 靚畫質 夠銳利度 貴幾千
應該10年內都唔會再補呢個焦段 值晒
有時都想輕便,嗰陣就唔會用6k
買架車咪得
唔想重
仲入多枝重鏡

人地想收返埋部機轉apsc 掛
B40 同福仔40.2加天工 各位巴打會點揀?
我揀咗vm 40.2, 因為以後應該會再買m鏡嚟用
用左A7RIV一排 加 GM大三元(原本已有)
而家想放24-70GM 換枝標距定焦
但點解罪大無50/55mm GM鏡
Zeiss 50 1.4
A7riv岩岩入左55.8
我自己都用過B25, 真‧蔡鏡D蔡色真係
但我睇DxOMark 呢枝評價仲低分過55 1.8
同埋蔡鏡二手好難賣
我入手a7riv先入手1635gm同135gm
中間焦距我用leica 50apo
55.8 夠解像力咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞