[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
手快 打錯
要大光圈ultra wide 真係選擇不多
同時擁有24GM+40/2
表示日常使用8成都cover 曬lu
而家手持 35.8 55.8 24 2.8
想放晒 換 24.4gm 40f2
以上係方案一
方案二
係24 2.8放左佢 換24g 用住先
方案三
放35.8 24.8 換呢兩支
只為留55.8 但銀包會榨乾

主要問題係兩支都係可以做長插
怕會少用另外一支
兩支都唔平

想問有batis 40既巴打 係唔係都係有買貴無買錯
前個月入左支35.8 但見個個都推b40 好似我買錯咁
係對焦慢定成像差? 見網上冇咩人講呢支, 香港又好似冇咩鋪頭有擺出黎賣咁
Sony store有得試
之前有排都想買,但個價真心唔平
最後上網見到支二手sigma 100-400 連mc-11抵玩狗衝左
裝落a7iii玩左半年完全無投訴,用黎影動物影飛機都幾快幾準,係個摩打有d聲咁
仲可以上埋sigma 個1.4x teleconverter 玩
不過我估原廠鏡對我焦會再快d
留55/.8賣另外兩支
入多支24GM
B40係ok既
但硬係覺得佢夾73 個afc 唔太穩定
fw已經是v.2
eye af or face af已對好焦
影出來有時會對在鼻/額頭
B25, 2470GM & 55Z 又沒呢個問題
當然影大人會好d, 企定定
應該係追得慢?
另外有冇人覺得lightroom讀a7iii個Raw skin tone冇a7iii直出自已portrait profile紅,偏少少黄綠,你哋係會自己整個preset定用其他preset?
唔慢,可能fw唔太可靠
打過去代理問,可以比佢地代send返去check, 需時4至6星期,都唔緊要,最pk佢開星期1至5,朝9晚5
一來一回冇左一日人工send去邊到check,使唔使錢?
咪係,佢提我帶保養卡同買機單
保養期內應該唔駛錢既
變左40 2.8
屌個代理都垃撚柒圾架啦
去開日本旅行買反HK 用好撚過
Local 廢西代理
唔知用開R3, R4/A9既巴打有沒問題
自問攝影新手 多數影景同人 諗緊買m50定 a7ii好
可唔可以比啲意見
支持放咗去
两個唔同系統,睇你budget同體力,ff鏡貴同重,但low light會performance好啲
Budget 9000,連鏡
枝Samyang 18mm 3千幾真係幾抵屌 輕量級用家可以一戰
用左日系Preset

用m50
m50 睇咗百老滙
$4300 機身+15-45mm
$6680 機身+15-45mm+55-200
點睇?
XT30 + 1855
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞