[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
samyang支24 2.8成像好過fe 28 ft
問朋友借過嚟AB test
問24gm 同 28畫質係咪差好遠
幾錢到?
https://t.me/Horusony
28? 你講緊fe 28mm f2? 價錢反映質素
samyang支24 2.8成像好過fe 28 f2
問朋友借過嚟AB test
都係上個月訂,但無消息
有冇sample
佢講24gm wo
請問各位,知唔知real time tracking 同以前嘅鎖定自動對焦 (廣角 / 區域 / 中心 / 靈活對焦 / 可擴闊靈活對焦用法有冇大分別,係咪只係更快更準?
想問下用2k-3kSony現金卷,去Sony到買野
係咪唔推介買70200GM?
我見原價21490
街價16xxx

用左好似都好唔抵

本身既目標係 70200GM -> 85.8-> 100400GM ->1224G
影運動為主

唔知d現金券用落邊支好
咩運動?
影校隊打大專盃
籃球乒乓波排球羽毛球嗰啲都會影
足球就本身係去借100400
呢度有冇巴打想用trade in 價買野但冇舊野可以trade in?
我有部舊機可以比大家
互利互惠
本身諗住聽日課1635GM
點知龍仔無啦啦殺出嚟
諗咗陣就狗衝咗T1728
正確選擇啦
1635GM = 單反鏡既size/重量
龍仔先係無反所需既size/重量
最慘係佢一半價錢一半重量
但畫質相近嘛...
買完仲夠錢買多支老蛙10-18....
A7R4,用緊FE 70300 G鏡,硬係覺得Zoom到最遠時影出來的感覺唔夠sharp,入100400 GM鏡會唔會好D? 想入坑打雀
高像素唔落腳好難sharp
為咗35mm買gm會唔會好傻豬?
唔傻豬
除左原廠信仰同focal length外, 1635gm 係咪同t1728 冇乜分別
17-28 + 健身廠35mm/.4 都平過16-35 GM
送多你一樣超大光圈
健身廠? sigma?😂
Yup
既有35mm 大光圈,攝影時都不忘健身
用緊A7ii
想要輕身長炮係咪得70300G揀
本身期待龍仔支新野但前幾日話得180mm
你用嚟影咩先
其實tamron 易唔易中焦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞