[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
新手請睇第一頁完再問
影人影景買咩鏡睇Q&A

攝影窮三代 單(無)反毀一生
鏡坑深似海,買鏡前請衡量銀包承受力

1)首先講下Sony機目前比較多人講嘅優缺點 :
優點:機身性能好、對焦快、畫質好、價錢合理。
缺點:直出顏色唔討好、APS-C 鏡頭群略少。

直出顏色方面其實手機調兩下,Post 社交媒體已經夠做。
真係認真執嘅話用返Lightroom/Photoshop,Sony嘅Raw檔細節保留得好好。
引述巴打講過嘅:「無話直出唔得,曝光正常構圖好設定微調過,基本上實見得人嘅。不過Sony機基本上保留細節較多,一般直出會有層「Sony灰」,所以唔太理想。但係用Lr類軟件,套Preset (e.g. VSCO)再微調就會出色好多。」

APS-C 鏡頭群略少,變焦方面無乜選擇,定焦鏡應有都有。
2)選購機身懶人包
1”隨身機:
主要錄影、不需高速對焦、連拍 - Rx100 M4。
需要高速對焦 - Rx100 M5V/M6/M7。

Full Frame 隨身機:
Rx1、Rx1R、Rx1R2。

APS-C 無反:
a6100 - 沒有了 HLG、S-Log3、S-Log2,OLED 觀景窗舊一點。
a6400 - 即時追焦及眼部對焦。為A6100/A6600 基礎。
a6600 - 5 輻機身防震,拍片用的即時眼部對焦系統,改用新 A7 系列用的 Z 系充電池

Full Frame 無反:
A7iii - 基本上手感、對焦、連拍、iso、各功能都比A7ii 提升左一個層次。
A7Riii - High Resolution,Riii 比Rii 對焦快一點,用新電,但畫質上冇太大分別。
A7Riv - 更高Resolution,6100萬像素。
A9 - 旗艦。
畢直夠既話一律建議上三代 (7iii,7Riii,7Riv,9)。

Rx10 系列唔熟,有需要再留言問下其他巴打。
3)鏡頭選購懶人包:
APS-C - 變焦:
Sel 10-18mm F4 - 略貴、中央銳利、邊位較差、體積細、輕。
Sel 16-70mm F4 ZA OSS - 貴、畫質好、體積細、輕、有OSS。
Sel 16-55mm F2.8 G - 貴、但冇OSS
Sel 18-135mm F3.5-5.6 OSS - 貴、畫質比1670同18105更好、整體手感好平衡。
Sel 18-105mm F4 G - 抵玩、半天涯鏡、電動Zoom、畫質好、體積大但唔重。
Sel 70-350mm F4.5-6.3 G OSS - 高階定位、補充以前得一枝55210 KIT。

APS-C - 定焦:
Laowa
9mm F2.8 - APSC最強超廣?超細枝,畫質似乎唔錯。
Samyang
12mm f2 - 平民超廣、畫質唔錯、輕、細、只有手動對焦。
Zeiss
Touit 12mm f2.8 - 基本同上,但畫質更好、價錢更貴。
Sigma
16mm f1.4 -Sigma 新鏡,補齊左Sony一直無嘅高質等效24mm 大光圈,以三千蚊價錢黎講係超值。重量一般,畫質銳利,色散控制唔錯,但變形略為明顯。
30mm f1.4 - 平、畫質非常好、銳利到𠝹手、對焦會比原廠略慢、但日常絕對可用,抵買x100。
56mm f1.4
Sony
Sel 24mm f1.8 Z - 貴、畫質非常好、比喻為APS-C入面最正嘅鏡、夠錢必入。
Sel 35mm f1.8 - 正常價、比上面嗰支輕、細、畫質無咁好、有防震。
Sel 50mm f1.8 - 平、畫質唔錯、輕、細、對焦較慢、有防震。

Full Frame 鏡太多,輕輕帶過部份成日有人問嘅鏡: 有冇人執 呢排太多副廠鏡 幫手加
Laowa
12mm f2.8
15mm f2
10-18mm f4.5-5.6
Samyang
14mm f2.8 -平民超廣、重、手動。
18mm f2.8 -
35mm f2.8 - 餅乾鏡、輕、細、畫質唔錯、竟然有自動對焦…。
Zeiss
Batis 40mm f2 CF -
Loxia 50mm f2 -只有手動對焦,經典Planar設計,成像唔比FE 55mm f1.8差,兩支各有風味。
Batis 85mm f1.8-自動對焦,OLED display,色彩較濃艷。如非對藍標有情意結,上看85gm下看fe85.8會係更好選擇
Tamron
T1728 f2.8-新出wide 變焦
T2875 f2.8- 巴打大推、抵玩
Sony
FE 24MM F1.4 - 必入GM鏡之一
FE 28mm F2-抵玩,畫質唔差。
FE 35 F1.8 -
FE 55mm F1.8Z-巴打大推、銳利到𠝹手、但有洋蔥圈散景。
FE 85mm F1.8-巴打大推、抵玩人像鏡、無防震、光圈全開可用。
FE 135mm F1.8 GM
FE 12-24mm F4
FE16-35mm F2.8 GM
FE 24-70mm F2.8 GM-咁多枝GM銳度最差既一枝,如需2.8可考慮T2875,或要旅遊鏡則24105G
FE 24-105mm F4 G-巴打大推、超高質旅行鏡,成像銳利、有立體感。
FE70-200mm F2.8GM-內變焦,同70200G、70300G比較除左重外無可挑剔。增距組合1.4x可用,不建議2x
FE100-400mm F4.5-5.6 GM-增距組合1.4x及2x都可用

微距鏡
Voigtländer
65mm F2.5 APO-極利,色澤自然,金屬鏡墜手
Laowa
100mm F2.8 2X-兩倍放大率,利,惟顏色較灰(建議買 EF mount,只有佢先有自動光圈)

4)常見問題:
APS-C 機-所有鏡等效焦距 需 x 1.5
Full Frame 機 + APS-C鏡-會有黑角 。
Full Frame 機開APS-C mode-無黑角、等效焦距需 x1.5、像素減少56%。

我用緊APS-C應唔應該買 Full Frame 鏡?
除非你真係短期內上,唔係嘅話不如買 APS-C鏡,第日要上FF 先再賣返支鏡,當係租鏡都抵過你長期用APS-C加支重鏡。

想轉接Canon 鏡,用邊隻環好?
轉Canon原廠鏡多-Metabones5
轉Sigma EF鏡多-MC-11
5) Menu System常用設定位置
I. TouchScreen Related
I(a). 開touch screen: (屌你老味我部機default係唔用touch screen)
設定2>最底 觸控操作>開
I(b). 佢可以set用ovf嘅時候用screen嘅邊到揀對焦點
設定3>觸控板切定>操作區>(慢慢揀)

II. Screen/OVF
II(a). Screen Brightness:
設定1>螢幕亮度
(OVF啲setting都係呢度)

III. Save相/片
III(a) 揀Main Card Slot:
Menu第一大格第3版>選擇媒體>插槽1
III(b) 快卡save raw慢卡jepg:
設定6>攝影媒體設定>優先攝影媒體 (插槽1) + 錄製模式 (排序Raw/Jpeg)

IV. AF
IV(a) 講咗個奇怪翻譯先 : 水平と垂直AF区に換する>換垂直/水平AF區
即係揀咗對焦點後,你由水平換去垂直(Vise Versa)嘅時候,個焦點都會按你嘅orientation去變換
IV(b) 眼控: AFC 自動識對了

V. 接手動鏡時候要set防震焦距
set焦距位置: 第二大格>第4版>SteadyShot焦距>慢慢搵
自動鏡會自己config
(靜音快門,無鏡頭釋放快門都係第二大格>第4版)
VI. set左邊有條bar,show到仲有幾多連拍buffer:
第二大格>第7版>連拍長度
VII. Custom button:
第二大格>第8版>
(上至下次序: 影相嘅Custom button,拍片嘅Custom button,睇相嘅Custom button)
VIII. 前後滾輪設定:
第二大格>第8版>轉盤設定,一個係前面(快門下面做光圈,另外嗰個係快門)

以上資料都係來自網路或由其他巴打提供,有錯請指正
「文宣升級」巴士流動大字報
https://lih.kg/1662724
Sorry咁多位巴打 遲左開po
想問下有35mm 1.8 既巴打,關左機之後,支鏡搖佢果陣feel到佢入面有少少郁動係咪正常嫁? 但一開返機就冇事,搖唔郁。
我想問ios13.1.2個apps係咪過唔到相
新手今日入左a73+24105 ,仲有配備要買
app 有update 嗎? update 完試多幾次
快門線, filter, 腳架, 相機袋, 吹球
輕力一推
相機同apps都係最update啦
連唔連到線先?
部iphone連到個wifi
但個apps 寫not connect
部相機就hold住係連接中
今日放假拎住支135gm snapshot真係好爽,對焦真係好快
你個apps係橙色定係黃色logo?
用網頁版開post就可以過2500字
橙呀 imaging edge mobile
咁應該冇事喎

岩岩睇左個apps d review
睇黎似係個apps有事
請問手足們宜家邊度出24 1.4 gm抵?

一定要黃店唔要藍店咁撚貴幫襯錯藍店就on9
唔就手呀
新摩打係咁,正常
類似懸浮
驚放係袋成日搖到佢,搖到佢鬆左
有啲想狗衝新出嗰碌weebill s
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞