[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
根本無分別。。。。如果影raw。。
係防震好少少,直出jpeg色有少少分別
有追求嘅應該都玩rawr3仲要冇app玩
暫時未有大躍進就唔好轉住
想問如果為ultra wide而入1635gm值唔值得?
好靚
最尾因筆直關係 入左16-35F4
唔該咁多位巴打
laowa 15mm 會唔會岩你多d?
用緊A7iii
有16-35F4
24gm
黎緊去尼泊爾行山

會買osmo action 或姐 pocket

想補枝tele, 買邊枝好
1)24 -105
2)24-240
3)70200g
4)70300g
行山24105g
睇過師兄話70-200反而少用到
中焦距嗰啲都好夠影山
等其他師兄補充
放RX1R第一代
2019年1月日本買水貨,有多國語言menu
鏡頭蓋有花,機身新淨
冇盒冇單,意放6.4k
有意TG https://t.me/a18006608d
所以靜態用r2 係無得輸
我去幾轉野外trip 都係70200 2.8為主
要wide用手機,你見拎獎個d 風景多數係用中遠距
用緊rx100v 仲未過到相,係咪要等ios / sony fix??

終於都入左,真係J死人

Many thanks
準備換哂鏡頭做GM 鏡 啦
通常都係Sony fix
已經用緊 J死人
有冇清用緊90macro G
本身有t2875 用佢試過下影macro好似都幾有趣
所以想試下買呢支 唔知大家點睇
想請教,小弟用緊a6300
鏡有:
10-18 f4
24 f1.8z
50 f1.8
55-210

但平時唔想帶咁多鏡旅行,我用得最多係24f1.8z,跟住就係10-18,但呢2支都算wide,有時想影遠少少又要換50就有d煩,55210直頭帶都好少帶(係以前部nex5r跟機kot),係睇concert同睇波先用

其實我想放左支50f1.8同55210,入18105,去旅行會方便好多,但人在英國又手緊,買鏡貴過hk好多,而想放走果2支又有難度

想問下18105好唔好用,同埋應唔應該咁做
旅行用梗係帶zoom方便啦
不過你買完18105你影遠都係要換鏡
睇埋老蛙支100macro再諗
外變焦姐
當年去尼泊爾我帶咗70300
影山頭好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞