[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
sony 35.8全開紫邊強勁,得中間利,咁嘅價錢極度不了

色盲35.4 整體表現好唔止一級,全開已經好可用,係重d,但以相片質素一定係色盲
貪心想睇下a9會唔會再好d
人像b40如何
唔介意收支有保二手,4000蚊應該就有
即係我係大鋪買完r3再拎部舊a7lll 去sony退錢?
B40 同 55 點揀
見55好似紫邊幾勁 同散景少少洋蔥
諗緊入r3定等74好
有冇師兄玩過sigma 35.2
r3 同74 得像素同iso 有大分別, 其他spec已經好貼近
73個垃圾screen 同evf不得不提喇
不過睇過fd部r3 一樣都係
你啲朋友咁好既
岩岩出就有現貨賣街
清諗住幾錢放?
我拆開gift wrap時佢仲好開心咁問我係咪想買gimbal好耐
我都唔知講乜好
張單寫2890放$2400有無得諗
有興趣tg我 https://t.me/lok1025
邊間買70-200gm 最抵
要睇住張圖影
直接望住EVF 黎影
我覺得兩者(b40 and 55)焦距有一定差距
因為我淨玩定焦所以 24GM B40 FE55 都有
而B40係三支最後先忍痛(肉)決定買
之前睇Post有師兄講過55既問題 而我係好認同
55 無可否認係非常鋭利
但影出黎個主體同背景好抽離
個人覺得抽離得唔太自然 過渡得麻麻
不過如果你係鐘情玩定焦既
呢個焦距同價錢 係現時鏡群選擇下 都係值得入

B40 係一支無咩缺點既鏡(我對於close focus收光圈無咩所謂) , 要有既佢都有哂
所以有人就覺得佢無咩特點
但我自己就好享受用呢支鏡
係焦距 光圈 色彩 都好滿意
平日行街食飯旅行一鏡出街 一流
但如果你係話專影人像,追求散景,就會覺得比唔上大光圈長焦距既鏡頭了

24GM係令我轉會Sony 既一大原因
因為做到又大光圈又細支,簡直完美(除左價錢)
而我係mobile 01一篇介紹佢既相毒到
不過實際拎上手如果你係影人像就會好考技術
始終係小廣角鏡,要散影既同被攝體就必需要係比較近既位置,而被攝體需要係中間,又要考慮周圍有幾多事物入鏡。如果你係R機係可以crop不過就無左個味道。

總結
玩耐左定焦既會覺得呢三支都有佢特色
每一個焦距都可以令你影到有佢特色既相
時代唔同,用長焦可以影到拎獎既風景相,用廣角都可以影到精彩既人像。

利申,老婆鐘意24因為影得瘦D
高質評價
sc第一日買返黎就已經比我整花咗 焗住用
兩個gimbal一部機都唔知做乜
ronin sc好用過weebill s?
總結,全部都要入
weebill s連個盒計都輕過SC

其實我無開過黎試
我之前公司用開Ronin s, 啲setting/app都用慣咗先入sc 無考慮過智雲
呢篇我覺得可以下個post做埋例子比人揀b40同55.8
多謝晒師兄
我都係主玩定焦
暫時用緊24 2.8 35.8 同55.8
應該會買B40 同24.4分期比

想問一下你覺得你長插既鏡會係邊一支
我自己長插會係35.8暫時
但入左24.4同b40應該兩支都
個人認為55.8同40個焦距都差好多
55.8感覺好硬,我唔太鍾意

我自己選擇左天工+手動鏡
Minolta 58.2
Konica 57.2
兩支散景都好靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞