[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇巴打用過/用緊Samyang 支 14mm f2.4 xp series ,好似幾輕(相對sigma),唔洗練肌肉
同上網睇review 好似好過laowa15mm f2同佢自己支14mm 2.8
想買支ultra wide 影星同遲下去冰島影極光
之前用Sony 原廠支16-35z影星d紫邊好勁(全開光圈)
上網睇好多人用laowa,大陸野就真係不了
諗緊入sigma 14mm 1.8/ sigma 14-24 f2.8 Samyang 14mm 2.4邊支好
屌啊
你搵支35/.8 同支Zeiss 比
仲要真賽
邊到有得試batis? 搵唔到
那有錢
下支想買24gm
膠嘛 價錢貴差唔多一倍
B40唔會後悔嘅
有冇巴打r2上r3 ,值唔值得?定等r4?
B40正係邊度呀
我仲未買
要換就換r4,甚至等r5都仲得
有近攝功能+顏色唔會太濃+藍牌信仰
本來真係會推老蛙15mm俾你
問朋友借過去旅行
支野真係幾得

咁樣樣不如你考慮下1635gm?
有無人知星際二樓DC fever 係咪藍店同埋有無伏?

諗住屌a73 +t2875 ,佢個價都算平但我唔知有無伏唔敢買住
又唔太貴,副廠算高質啦老青蛙
純粹唔想買大陸brand
Samyang果支就made in Korea, sigma 果兩支就made in japan
Samyang 支14mm 2.4其實同老蛙d 所謂平鏡差唔多價
(其實老蛙都唔平,都要差唔多5/6千蚊)
支Samyang 6千零,得Ef mount係煩在要落adapter
Sigma 14mm 1.8果支二手其實都7千零,唔會貴老蛙太多,係衰重
我見佢寫住12xxx
有咁平咩
三陽會唔會再平口戈
Ultra wide之前有考慮過老蛙10-18
但最後都係入左1635gm
1635gm咁緊係正,
本身有1635z,平日用好夠
諗緊買支wide多少少大光圈
老蛙上網睇mtf chart 其實差過上邊講果幾支samyang周sigma少少,又唔係話好平,係唔知點解呢幾年咁多人吹捧
加埋呢排政局咁樣,有得唔買中資野/中國貨我都唔會買
24.4同40.2。諗唔到
.2...............
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞