[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Tamron為Sony全片幅E-Mount無反數碼相機
推出三款全新具1:2微距特寫功能的廣角鏡

20mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F050)
24mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F051)
35mm F/2.8 Di III OSD M1:2(Model F053)

推出時間:24mm及35mm 11月底(請留意進一步公布 )、 20mm 2020年1月

開售價:三款鏡頭均為$2,980
想影景/夜景,人像較少
諗緊A7IIR 定A7III 好....
之前有部A5100...但太舊想換機
a7iiir 就太貴...唔夠budget..
24 旅行會必備
我自己會揀係冇咁雜亂既環境(避免太多周圍事物入鏡),善用佢既廣角透視感可以造成被攝體的影像錯覺 (例如瘦d修長d)。
24GM 支鏡既質素真係好無得頂,但要影好人像真係好考技術
課左金帶出街就會迫到自己影,影得多就會識用架了
有a7r3, 想買部6600配24gm,作為日常機,咁樣做會唔會好傻,因為a7r3 真係好重,無可能每次出機都帶佢出去
me都係有同一個問題 鳩痕想買部6400日常機
所以我用手機睇/ipad 為準, 影多幾張
之前用a6300+sigma 18-35
最近換左a73+t28-75
想問下巴打們覺得好唔好賣sigma換t17-28
Sigma枝野真係好利好正
換sigma 1424啦咁
上唔到ronin sc
本來掙扎sigma 35.2 sony 35.8,而家仲加支龍仔仲要咁撚平
唔同定向喎我又覺得⋯
請問有無手足知道,a7ii邊到可以換膠?
錄影掣位隔離啲膠爛爛地,始終用耐了
對焦速度差幾皮
2.8同1.8分別又有啲大
唔同spec wo, 邊有得比
6600成皮喎 夠你買多支bigma練下臂力
bigma apsc 鏡反而輕
16.4 30.4 56.4
就係因為咁先煩
sigma嗰支大光圈,頂到高解像,但大碌,重又貴
sony細一級光圈,平一倍,贏輕便同叫原廠
龍仔平有微距

利申r4。其實有crop mode係咪應該可以無視龍仔個微距,心目中都係想揀sony
In an interview released at Personal View Tamron manager Jared Powers said that Tamron has already SIX new FE lenses on their roadmap! Jared couldn’t share any details about those yet.
其實簡單D 諗, 你覺張相質素係唔係超級重要到你要買好重的鏡先? 如果係, 就揀sigma.

唔係就揀sony / tamron.

好喇, 得返sony / tamron, 35.8 vs 35F2.8,
你需唔需要用到F1.8 大光圈先? 要就SONY
有crop mode 你自己DIY 都得啦
FF Bigma
龍仔個支平到咁應該搶唔少batis40客...
我自己用rodenstock cpl
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞