[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (46)點樣唔過2500字呀

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
室外就影乜都靚,夠光,反而係部機唔知追唔追到,a72冇用過,a7r2我用過,影小朋友追得唔夠a73快。同埋我覺得如果a72同m50做選擇,我會選m50
用咗A6000好耐 見出咗新機想換
會買支18135加個body (A6100/6400/6600)
行山旅行影景影人多 少拍片
係唔係揀A6100最好?
其實問題不大,sofar 好似上面巴打咁講,影大人+靜止為主係完全冇問題,就算微距都ok ..

你話追焦小朋友,幸好未有呢個機會試住
Ching可否share preset
A6100 同 A6400 差幾多
差幾舊就上埋
R4+微距(Sigma 70)影蟲真係幾好玩

同問 想學野
個代理好似係石利洛 印象個保養3年

暫時影小朋友就Close d focus用2.8
中焦機會高&散景都好正

F2 afc

原圖crop
老實講都係等多users report 比蔡司知
多人投訴先會有新fw 更新
大家都send過email去蔡司official反映

靠代理都係比佢耍
之前問過a73 body 14xxx
自己都想入手但仲諗緊買t28-75 定 24105 f4
唔係個個鍾意睇高清蟲蟲
呢啲重口味野貼link得唔得呀
咁貴?
問過dbase,fever,永成 都係 14690
推35 1.8
夠輕,而且對焦夠近,日常用一流
你lightroom有冇揀返sony portrait個profile?
我影raw就揀portrait profile,再係calibrarion -> green primary +50 (可以因你自己口味加多或少)
梗係原廠啦
如果想健身嘅就健身馬 35.4
14690 係咪包卡+叉機+一粒原廠電?
A72同m50我都有

M50輕便有反mon有touch screen幾好玩,支kit鏡都ok
通常會再加支22mm f2,影人帶境又有dd錢景深
kit鏡唔夠用就可以上11-22mm

m50 kit $3800 (支kit鏡可以賣$500?)
22mm f2 $1700 (但我揀左買水貨$1100)
11-22mm $2400

$9000有找

不過我最後都賣左m50,因為想再輕便d換左rx100
永成先跟多個叉機
fever 就卡、多一粒電 (fever應該可以咩都唔要 再平d)
dbase就好似淨係多粒電
之前係永成買
15xxx

a73+原廠電+叉機+64G card+1000 萬寧劵。
都冇咩點跌價wo
想買部機仔有時出街唔洗下下帶部a7iii

大家會揀a6100/6400/rx100 V?
GR3?
想用返Sony 機
而家重要14k+ 原來?!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞