新ipad做乜野?邊度新左?

615 回覆
16 Like 15 Dislike
倒退係咩撚野一回

第三代都係厚過iPad 2 通常一厚親就伏 半年之後即刻出多一代
iPad 系列好似真係得2同6(Air2)係好

iPad 系列叫親第三代就係伏
mini 3都係一部伏機嚟

Mini 2 加 Touch ID = mini 3
我發覺真係on99
而家講緊 輕身 slim 耐用
佢就重厚左 重左
咁咪同原意錯能晒囉
換粒u咁能樣清舊貨 買air2好能過

因為apple將所有優點推哂去pro line

但個pro 9.7 本身就好撚廢

條pro line又搞到九唔搭八 唔上唔落
一般用家根本唔知有咩分別
淨係知多支筆 同keyboard

其實除左呢啲仲有啲咩分別

1. 筆
2. keyboard
3. 四喇叭
4. true tone display
5. 快啲
6. 輕薄
7. 鏡頭

1/2要加錢買,亦係最大賣點,唔用呢兩樣就真係無咩必要買pro
3/4就娛樂用途居多,睇你會唔會為左更高享受埋單
5/6只係小優勢,屋企一般用途應該唔太覺
7純粹整貴左部機,好少用iPad影相
無更新又話人話唔出新機
有更新又話人地無誠意

又無人叫你年年換新機
又講唔出有乜功能你想要
改個名都要拎出嚟講
如果係攻中低階市場 咁iPhone 出se都可以話滿足鍾意5s size用家需求
但今次部iPad 除左價錢真係唔知有乜吸引到人買

學校市場

而家越黎越多學校轉用電子書
終於唔使再受iPad 2 粒粒mon
響Apple spec compare list搵到兩郭9.7既分別:

薄1.4mm,輕32g
anti-reflective coating,fully laminated display,DCI-P3,True Tone
A9X vs A9
可用Apple Pencil,Smart Keyboard,Smart Connector
後cam 12MP vs 8MP,Ture Tone flash,f/2.2 vs 2.4,4K video vs 1080p
前cam 5MP vs 1.2MP,有flash
4 speaker vs 2
Apple SIM built-in
如果係攻中低階市場 咁iPhone 出se都可以話滿足鍾意5s size用家需求

個價錢咪就係中低階市場囉
雖然話iPad少人買
但呢個價位應該都會吸引到一啲以前想買iPad但覺得貴又好似同iPhone功能重疊嘅人
同舊年SE一樣
不過本身有iPad果啲應該會覺得冇咩特別

咪係
我本身拎住部12.9當然唔會買

但係對好多學生哥同冇tablet 嘅師奶都會好吸引
咁我之前5月買咗9.7iPad pro有冇傻仔到?

女友送左部ipad pro 9.7 開心使用中
冇話傻唔傻仔 自己滿意咪得

都用左成年啦
點會傻
冇人睇得出佢係用黎清零件?(iPad Air1+A9)
佢定係根本同SE一鳩樣,SE=5s零件+A9

其實真係有好多人想用細機(包括我)
SE無論spec到價錢到樣都非常好J

$3888買A9,2gb ram
Benchmark 同當時flagship 睇齊
冇人睇得出佢係用黎清零件?(iPad Air1+A9)
佢定係根本同SE一鳩樣,SE=5s零件+A9

apple肯定係唔小心買左太多A9

有咩好屌姐
價錢已經反映事實喇
唔通全面upgrade但係價錢調低咩

個價錢咪就係中低階市場囉
雖然話iPad少人買
但呢個價位應該都會吸引到一啲以前想買iPad但覺得貴又好似同iPhone功能重疊嘅人
同舊年SE一樣
不過本身有iPad果啲應該會覺得冇咩特別

大佬3388用A9仲想點
An tab你都搵啱唔到咁抵玩
佢就係冇乜對手

An tab 用埋曬佢啲死人放大版phone app
不了
好心iPad pro 12.9就行 osx啦

Ios局限太多

買左返黎好小用

ARX 行 Mac OS仲有一定難度

PS FF緊下一代chips 做到
pro唔係畫畫根本買嚟做傻仔 我就係一個

用smart keyboard 出文
用12.9' mon 直接睇A4 size 譜
用pencil 寫譜同開會jot notes
pro唔係畫畫根本買嚟做傻仔 我就係一個

用smart keyboard 出文
用12.9' mon 直接睇A4 size 譜
用pencil 寫譜同開會jot notes

除左畫圖講實用一定比唔上notebook
幾時出mini啊 屋企部第三代用左好多年 好撚重啊

我部2都用左好耐,打機開始窒+舊電開始倒水,想換新mini

屌 我又係等mini
究竟幾時出

Mini似會cut啦

Market 同 iPhone 5.5' 太近

mini同plus都叫近
咁2部9.7叫咩

一部pro 一部平
無更新又話人話唔出新機
有更新又話人地無誠意

又無人叫你年年換新機
又講唔出有乜功能你想要
改個名都要拎出嚟講

今次真係睇唔過眼
我以前絕對唔會話apple更新無誠意
The new ipad果陣起碼個mon清左
Mini2轉mini3都叫做整個touch id俾佢
今次Air2(我當係air2更新)只不過換左塊同a8x差唔遠既a9
跟住就無野變過咁滯 個mon好似仲無咁清?同埋又厚左
睇得出apple今次係純粹清零件 無諗住要更新
無更新又話人話唔出新機
有更新又話人地無誠意

又無人叫你年年換新機
又講唔出有乜功能你想要
改個名都要拎出嚟講

今次真係睇唔過眼
今次Air2(我當係air2更新)只不過換左塊同a8x差唔遠既a9

mini3根本係傻仔先買
真心問

平時用黎打下機 睇下文件
Jot note

冇買過pad

今次係唔係可以出手?
無更新又話人話唔出新機
有更新又話人地無誠意

又無人叫你年年換新機
又講唔出有乜功能你想要
改個名都要拎出嚟講

今次真係睇唔過眼

我覺得apple純粹係為左將pro同冇咁pro嘅iPad分番開
免得啲人成日插apple啲產品線亂七八糟

當然順手清下零件都係好大嘅原因
真心問

平時用黎打下機 睇下文件
Jot note

冇買過pad

今次係唔係可以出手?

過幾日去apple玩下
覺得ok就去馬啦
之前女友都有比較過 其實iPad pro9.7個鏡頭勁過12.9 拍片又支援4k 係ram少一半 不過on9一問 ram spec係官網睇唔到 邊到可以睇到?
之前女友都有比較過 其實iPad pro9.7個鏡頭勁過12.9 拍片又支援4k 係ram少一半 不過on9一問 ram spec係官網睇唔到 邊到可以睇到?

上網睇review
無更新又話人話唔出新機
有更新又話人地無誠意

又無人叫你年年換新機
又講唔出有乜功能你想要
改個名都要拎出嚟講

今次真係睇唔過眼

我覺得apple純粹係為左將pro同冇咁pro嘅iPad分番開
免得啲人成日插apple啲產品線亂七八糟

當然順手清下零件都係好大嘅原因

產品線亂完全自己攞黎,望下2部9.7就知

上網睇review

因為12.9 Pro出先過9.7,之後出9.7就擺高左勁多spec可能因為想同Air2盡量分開,不過又無update 12.9變左12.9除左4GB RAM同USB3速之外有少少落

衣家出呢部iPad SE基本上可以肯定Pro係會短期內出新,如果唔係redesign咁12.9無理由等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞