20/21 NON-JUPAS 專區 (3)人人有書讀

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
屌!!!!!! 點解 點解我咁撚有耐性
仆街 真係估都估唔撚到
我竟然係輸撚左係有耐性啲到
我係選擇左等 最後入撚左cie呀
屌 好撚想喊
唔該你
體育堂其實唔係好大問題 叫做有得比你hea下咁

不過可能你身在福中不知福

第1點
先講計分方式
cccu total 4.3
hkcc total 4.5
cie total 4
個問題就係 你地可以係某一科到勁到A+
然後拉一拉個cgpa
最後報non ju既時候
仲唔需要 除4.5或者4.3
只需要除4
變相啫係 如果同樣能力下
係hkcc讀既分 會高過係 cie到讀

可能你話 拉curve啫 做到最top個批咪一樣
咁唔該你睇埋第2點

第2點
如果8間U簡我地啲啲asso仔
例如而家有兩個學生報同一個programme
有一個hkcc既拎3.5
另一個就cie 既拎3.5
不論咩科都好
佢地有頗大既機會

係連in都唔會in cie既人
但同時又可能可以比到offer hkcc個條友

啲個情況好撚普遍
只要係cie 有問過non ju野就知

仲有第3點
不論你係cccu 定係hkcc
其實你地老豆都會偏向收你地先
但請留意 BU係以一個
「嫁出去既女,就如潑出去既水」既態度
啫係 BU係唔撚會優待cie既民眾
同時聽過唔少科既programme leader 講過
bu收得愈嚟愈少cie既人
連自己親生仔都唔撚收
到底想點撚樣

同時有個可能係個別lecturer既問題
明明自己手緊 然後就講一句
「大家會pass架 唔洗擔心」
補充pass=2.0

你話比我聽 可以點撚樣唔怨啲間咁既垃圾
仲有個圖書館真係好撚嘈
祝offer神保佑你
太空人路過 Kong U 咪一樣當我搖錢樹讀撚完衰過街邊乞衣可能只係我果科臭朵
hkcc year1 讀英文, dse 有full cert,但唔高,冇2字頭,英文得4
hku ba 有冇機會? 應唔應該照報?洗唔洗考埋ielts? 好想博下
Sem 1 爆4=有機
爆唔到4就=冇機
小弟打算報Ust同poly,睇過database ust mean收3.6 。目前GPA得3.53,報early round的話會唔會有風險。因為依家GPA吾夠高,萬一佢in 左我但吾俾conditional既話,之後main round係咪會唔再考慮我,就算如果我sem3 gpa拉高返。定係到時佢會俾多次機會我in ? 小弟對early round機制唔熟,求指教解答!!

利申:hkcc year2 理科仔

如果今個sem 有信心拉高到cgpa >3.6,會唔會等main round再報ust會好啲。
聽講early round gpa吾夠會放你去main round waiting。但萬一 early round in左你但吾收會點?照放你去waiting等睇main round 嗰陣嘅成績再叫你in過?

如果係前者嘅話 GPA未夠高既人報early round真係伏左,等sem3拉高番再報會更好
CityU
PolyU
BU
Offer GOD
有太多野唔關事要讀,關major嘅科一個sem得一兩科
Space 都係啦
20科得7科major
唔係間間一樣?
我當年有up

我想問non jupas係咪無得填自己讀過fd或毅進
Thx 巴打!咁即係early round interview左但冇收會照放你去main round,所以咁係同main round先報既人冇分別,結論係咪點都early round早報有着數
咁我cccu cityu報個版叫我填gpa out of 幾多 我填4定4.3
你啲啲係咪叫
係傷口上灑鹽

與其係度問 點解唔返去問programme leader
我gpa都嘛嘛地低 我只係想知可以有d走盞位明明自己3.x幾/4.3,填自己3.x幾/4.0
以我所知 不論cccu 定hkcc
其實都係直接填4.0 仲要唔洗除番
填個先係我講緊點解cie垃圾既原因
IM仲要揀stream?
Thx Ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞