Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
睇完樓上發現玩m43都可以好pro
完全睇唔明
你識影相,揸手機都攞獎

唔關片幅事
前幾年一個香港菲佣用部唔知咩電話snap 左張拎國家地理獎
係個磨紗玻璃遮住左細路對眼
yup構圖主宰一切
你指幾多MM 係指 150x100 果D?

另外睇說明書係7-14 支鏡先會機有暗角
無記錯7mm果陣某D 角度有暗角, 8mm mm 或以上已經無
咁同其他holder差唔多,105mm 以下就有暗角,所以nisi for 7-14個holder 係用150*150mm filter
但150x150 又貴又要買多幾塊
又放唔落普通 holder 比普通鏡用
如果特登為7-14 而買真係完全唔值
100mm 已經夠,有d 3D holder 聲稱冇暗角,其實一扭歪少少7mm 點都會有

如果正常打直擺,7mm H&Y 有冇?
無,同埋我試過係咁易擰唔同角度都唔覺有暗
再講應該多數都正常直擺用ge
睇落h&y 好似唔錯,香港有冇代理?

一開頭見佢出磁吸已經覺得幾吸引,用落穩唔穩陣
屌佢仲可以幫其他牌子filter 加磁吸
我自己係流浪攝fb訂
星際c shine都有代理,最近好似新開鋪
你可以問下有無discount

用落係穩陣ge, 但你要sure係磁實晒兩邊先
我初初用無耐,有次轉場影,以為已磁實左
但原來只係磁左一邊,之後kick一kick就跌左落地
不過無花到
上網有人做實測係咁掉落地都無花ge
你要買磁石邊先得
白撚痴,你影相個陣撚有人留意你咩
開工就無辦法je...
a72 加24240
已經頂到m43 兩枝pro 鏡影出來的效果。。。價錢平一半,重量仲輕
ibis 去旅行真心無得輸
我近年玩過九成FF機後, 都覺得三秒唔震係好偉大機能,真心咩都影到,除左天文
em1 ii 如果跌到$4000 我會再入返部
撚過部em1
始終三年機

有少少過時

要等下一代

應該都差不多
一定二代?
dr iso 就無得比的了。。對焦更新左都好似好勁
都係嗰句啦
器材唔會送技巧畀你
器材係幫助你創作嘅工具
有好器材 唔用/唔識用 其實工具再好都冇用

我覺得FF機係底大detail dr focus都可以領先m43好多
但係 相同焦距下 嘅價錢同重量都相比畀FF機帶嚟嘅負擔細
變相M43係一個令人更願意創作嘅工具
無論係彌補先天缺陷 定係取長補短都一樣

天下冇唔好嘅工具 只冇唔識用嘅人
有心去創作 無論拎咩都可以創作到好作品

利申 S O 雙修
性能em1ii好夠用, m43 新sensor 新cpu都唔會飛得去邊, 一係而家買em1ii, 一係等em5 iii落價
買呢部郁係責個防震je
5.5 級 係正呀
em1 ii + 1240 pro 用12mm防震最低大概可以做到幾多秒快門?
6 至8秒左右
12100 可以去到10 秒
em1ii +1240 影小朋友得唔得呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞