Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
除左天文唔知有咩影唔到
其實m43 天生深景深
對焦都無咩大問題了
自己用慣富士xt3

有啲唔習慣

evf口個啲又靚啲

em1 markii當然係好機

我都思考左好耐

714,12100,17.2都係我目標

但又冇咩換機迫切性

黎梗旅行(6月已經買左機票冇諗住。。。)

冇standard zoom想入番支姐
Fuji 本身都出咗枝1680嘅 可以睇吓
其實用慣一個system 我唔太會建議人轉會
除非好有需要
鳩sir從此出名
M43拍極光其實唔難,只係對焦無限遠要試多幾次。

EM1ii + PL8-18, 8s F2.8 ISO1600

影夜晚天都係咁影:手動對焦, 無限遠, 腳架 , b mode
最難係見到極光,關部相機咩事
但係差唔多全黑嘅環境下手動對焦都要啲時間
同意

我都係繼續跌入富士坑啦

如果去嗰幾日撞正天氣差
EM5MK3的新聞稿,我覺得就是一台單卡槽減電量減手把的EM1MK2,沒提手持高解像模式也沒提內置ND濾鏡,估計就應該是沒有,如果是這樣的話,除非你真的很想要銀色,不然買EM1MK2可能比較划算,可以等價格出來再決定

睇黎可以無視
佢又唔可以整手持高解像模式也沒提內置ND濾鏡呢D function 去超越 em1 m2
得full hd120fps, Bluetooth多咗
如果用em1ii+3000內 tradein 換到就諗吓
如果唔係就不了
用緊em10 mk1就黎打柴
有小小心動想買em5 mk3
同你一樣
我有em10ii
應該都係em1 ii 化算
8s...
本身想買部em1.2用 以家出Em5.3
點抉擇 有部penf用緊 但無三防 好麻煩下
佢咁樣出既賣點得番最平(街價)既三防機…
我就揀em1 ii 個grip無得比較之餘機能更加好
過10k m43 好似好貴
都係會等佢跌架啦
o 就快撚d 執。。。。呢個spec... 呢個價。。痴撚左
你睇佢usb 用緊邊代。。。金屬機轉左用膠。。。。。。。。。屌。。柒到唔識講,em5 係我第一部相機,搞成咁真係好撚心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞