Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
人地台灣 Club Panasonic 好多活動
https://club.panasonic.tw/active/lumixshoot/pscpindex.aspx

香港信興真係食屎
小弟攝影新手,0構圖0攝影概念
之前買左部epm2 跟左個kit鏡

請問我應該用呢部機慢慢練,定係買部好少少既em10 ii?
只能講兩地代理作風有別
我覺得換鏡比換機重要
買新機新鏡唔送技術吧
好的
學構圖不如就咁用手頭上有嘅嘢先,真係影相叻嘅人用電話都可以影到好靚嘅相。
買支定焦玩吓大光圈就多變啲嘅
一係入支Pan 25mm 1.7?
同意呀, 25 1.7 又唔算貴,可以玩下大光圈 同 練習下構圖先
信興根本當相機同其他電器一樣咁賣,完全唔重視

明明sony一樣都係賣多種電器,但都唔會咁
2010年,Olympus奧林巴斯E-5單反,上市售價11600元
手上有部Gh4 同 14mm f2.5, 想請問大家有冇鏡推介?主要用嚟拍片
明白,小弟得閒睇多啲書學下野同埋練習多啲先問朋友借左枝17mm f2.8話比我練習
電飯煲都好賣過m32
有25 1.7,但鏡入面有毛,點處理好
第一代宜家勁平
2.8呢支麻麻

支25 1.7, 收到2.8已經sharp爆
Need help, 我出年2月尾想去日本,身痕想買枝新鏡,定焦邊枝好呢?影街/風景/食物

定焦身邊得laowa 7.5 f2
目標
25 1.2 常理應該揀呢枝,但同12-40有重疊,如果買左,係咪兩枝帶曬出街
45 1.2 理想人像,有時會影下展覽,好想要枝大光圈
75 1.8 都係人像,暫時唔傾向

歡迎其他推介,毒下我
影大景就ultra wide, 掃街就 17 1.8 / 假奶15 1.7
已經有枝7.5, wide方面我放心,但mid range有時2.8 夜晚真係唔夠用,所以想補枝大光圈
咁比你揀你會揀邊枝
Sigma 56mm F1.4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞