Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔駛毒啦
排咗入LIST,爭在真係冇彈藥出手
想跳槽FF嘅
其實大家大可以用主流新BODY+大三元一步到位MODE毒佢地

用大法例子:
主流機身A7 III / A7R III / A7R IV
鏡頭直接 1635GM /2470GM/70200GM 之類嘅大小三元
加多句「其他唔駛諗」
成件事就完咗

唔跳唔知咩先啱自己,我實推人跳槽
Em1m2 有邊款相機繩比較好用?
平時用開果D相機繩會有塊野隔住唔比個扣磨到機身
但Em1m2個繩環係轉盤隔離
搞到我平時用開果D都用唔到
https://www.youtube.com/watch?v=70OmoupNJ5M
好似佢咁
用快拆peak design anchor 轉一轉接繩
講開iso,前兩日影左張iso6400,lightroom執一執noise,件衫啲detail都見到,其實攞嚟做wallpaper都綽綽有餘
1/80s f2.8 em10 iii
noise一定有,不過講到尾都係睇你追求啲咩
如果有 1.8/ pro 1.2壓低返iso效果更佳
真係好貴...
iso 64, 有腳架?
岩岩發覺自己既相機帶都係有個鐵環多 好少係繩狀
手持 腳架有好幾年無用過喇
過幾日去東京問人借左支12100用
真係好 可以借鏡
每個月都去日本
尋晚啱啱落旺角買左25mm 1.2
敗家

敗家仔 想出左手上支1240換支12100去旅行用
再入支17.2 夠唔夠玩? 一般旅行
另外仲有支老蛙7.5
話明敗家,老蛙我已經買左所以17 1.2我唔會諗
1240/ 40150我都有

下個目標可能係45 1.2或者1.4x 放大
40150太重 但有時旅行想影女 1240又唔夠
換支12100 又怕光圈唔夠室內用 搞到想入支17.2
1240 放幾錢
清 你咁都岩
我支1240 跌爛左
係啵 但我出左比你 要同時買入12100 17.2
好敗家 哈哈
點呀 會唔會益下小弟呀
17.2 34mm, snap 一流, 但 去旅行好似太大支
我搵到人賣支12100比我就益下你👻 哈哈
用左pen f 好耐
想轉em5 mark 3
但價位好高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞