Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
AF-C....未升級前,得D3-D4可靠度,對焦會有時彈出彈入。升級後,用EM1X演算法,己去到D4以上水平。EM1X就準確度再提升20% + AI Tracking。因為AI Tracking未做好,所以得D5水平,比A9差少少。

AF-S OM一直都好可靠,冇乜投訴。
你指3d對焦點自動跟主體走
定係定點lock on主體

兩樣野wo...
後者我用d3影運動幾乎係99.9%中

d500 個類反而差d
唔喺olympus指定嗰幾間經銷商買都有保?
問清潔行定水應該無問題既
後者既continus focus...自己選焦點自己跟主體走,相機比反應。
3D tracking ,我當係OM AI or C-TR。
Gh5 42.5永諾?
手頭上玩過nikon 所有近代機,個人最滿意d3s..基本上粒對焦點一打就中。d5 同d500 要就住粒對焦點某d 角度先得,所以上網都唔少人話退步。進步係低光對焦同3d 強d3好多, 正常環境我都係prefer D3s

em 就剩係未玩過em1x...
我第一部機係Fuji S2pro,之後玩D1先知乜野叫AF Motor暴力對焦,第一部我覺得Nikon用自家黑科技係D2H,自家LBCAST CMOS,到後來D2Hs就係完美。D3/D300算係nikon新一代,Full-Frame/對焦/高ISO都大幅改善,對Canon真正受威脅…後來D4/D5只算係小幅改善,加強暗部對焦等等…小弟就中毒自殺轉左Olympus 43 E-System....之後被OM逼害用勁多問題既EM1

我一直都好少比Credit OM m43 ,EM1X真係要試下,完全有專業機既感覺,手持Hi-RES,可以用高ISO,張相仲好靚。
話EM1X大部既未必明白,EM1X係要咁用,就唔會覺得大部
Leica 50-200 都係旅行風景鏡
只係 $$$$$

12-60 60mm f4 打3米外的🐦
手持 勁。 睇黎5.5 級防震同4級都有分別
em1x高iso, Dynamic range 始終太差。。。

hi res 係強,但快門限制又多。。。同價位18k...用d850直接影張高速快門相已經好執好多
有位置比你用手肘做支撐其實唔難
手持hi-res真係好心動, 但係冇得拆既直倒, 機身太大要換袋先放得落佢, 令我卻步
https://youtu.be/8GP3AUnHQ3A

DR唔算差,都可以好過唔少APS-C,有冇睇過Robin Wong呢集?
不過要影landscape,都係上中幅/foveon最好玩。
係,要用單反袋先放得落
有無相睇下先
sigma 機吹大左。。sdq 同d810 比都完敗,同場景同setting影, 輸哂
睇你比乜,Foveon出既色,Bayer sensor點樣都出唔到。但DR個d就當然差d....
想睇乜先?
手持hi-res
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞