Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

17.8的感覺 光圈全開對焦都幾爽快
可能平時用開45.2 冇咩特別唔同feel
用左 O 記自家 Msc motor. 快過假奶同神餅20.7,但色水較柔
上咗維修部trade 部 10m2 to 5m2
$3600
新機快啲出spec啦

Em1 mkii firmware update唔知對打雀有無幫助呢
搞到我有d心郁郁添
20.7慢到仆街
我買完好撚後悔
為咗sharp少少犧牲速度真係唔抵
大家唔好學我
pan 標定速度得 14 2.5 叫可以
20好似出名低速
FF ,我估又係用返粒萬年CMOS
咁我等pan 記
EM1M2在升級firmware後,邊有佢講到咁差。
7000 買em1 mk2 其實應該算抵 但20 年買16年機 都係心魔黎
又唔係咁講,我用緊EM1X,咪又係相同sensor...EM5M3畫質咪又係差不多。
EM1M2硬件上都仲係flaghsip.....7k...良心價了....AF性能D4~D5之間。
人面tracking同單點afc係幾好 不過物件tracking真係相對弱少少
假奶有冇邊枝快?
200F4?
C-AF TR? 要人手調整先可以發揮得好......
視乎object 大小/活動能力,有冇試下改 Focus Pattern / AF sensitivity?
olympus 相關既書好少,CAPA又冇,真係要支持下。
以佢個立場黎講, 又要CAF準, 又要可用ISO夠高, 一定要FF架啦
最後連埋機鏡又要2KG以上

OM 對生態攝影既定位不嬲係輕便
而且我覺得宜家EM1MK2 UP去3.0 個CAF 仲咬得實左
加上384成像唔差, 整體黎講我覺得可以接受
想試吓支25.4
有無巴打知邊度有pan記showroom
邊間賣咁平?
showroom仲賣緊8K
點d4 同d5 之間法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞