Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
如果大家都係jepg真係分別唔大
多你一部XT3
好肉赤
如果想要乾淨high iso FF機,就真係唔好玩RP,我之前用pentax k-1,36MP sensor,色靚又乾淨,不過重到仆街,換咗RP之後,屌喇星同部EM1ii冇乜分別
呢D 太過份了,雖然是好正
但我係想買一枝長上 FOR HAND HELD 機動的
我都叫做過下新聞
攝記大哥基本上一定是FF 的
原因大家講了 是ISO
同埋佢地多數鍾意單反有OVF

仲有唔同報館有鏡群系統
個D 300 2.8 個D大炮有時有大單野都要用
多數是用CANON 好似得星島用NIKON

仲有SONY A7 出左咁多
用既攝記都仍然好少
可能因為已經成手鏡
我見過有攝用Sony配adaptor用L鏡
我懷疑佢係自備機
FF 同比M43 一樣?

你地不停放 2.8 鏡 是不對的
入咗支 8-18 去完旅行後就放咗支 12-35 2.8

支12-40 2.8 影野食真係好方便
又一個由 Sony FF 轉返去 G9 的專業用家
https://youtu.be/Ka9UrQi_9_I
大力一推
E-M1.2 35-100
佢呢支晝質同發色係咪好過O 記支kit 40-150R
淨係防水已經正好多
依家買親一手鏡都防滴防塵 拎出去放心用
將來唔玩又易放
之前試過去香港公園影下雀同蝶, 近近地ge 話又比想像中好
不過用埋 1.4x 增距
#534嗰個唔通係你?
如果睇完圖(full),我會話O記iso6400大概喺FF 3200-6400中間,咁其實真係唔錯,因為代表佢比正常表現好

如果右上角揀print,其實分別真係唔大,不過6400係個人極限

不過當然低光係FF贏好多
同時m43又贏手機好多,所以m43係有玩落去嘅原因
如果O記下放套PDAF去EM10到應該可以搶唔少客
em1ii ibis幫到慢快門好多,有時影下室內snapshot,em1ii可以用1/15s,喺RP要用1/30s,就係差一級iso。加上RP入門機身,快門反應又同em1ii差啲,總之兩部機玩落,出嘅相em1ii滿意度係高啲。

如果要玩FF就真係唔好買入門機。

同埋dpreview嗰啲sample應該係舊firmware version,而家去到v3可能又好少少。
即係RP 個電子防震係廢
RP影相冇機身防震,只有鏡防震
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞