Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
師兄打算帶咩鏡
17.2 818 40150P
如果真係上ff 轉sony 的人 應該一氣過上a7iii 了
A72 同a73 睇人地評價分別都大

因為你之後買完靚鏡 又會後悔唔簡買新款body

高iso 的弱點
拎盡m43優點 去避開弱點
我星期日都要飛東京8日
不過得17.2 同45.2
分分鐘你會用45.2比較多
有乜優點
其實一玩crop相 高iso聞相 m43 係會輸少少
都係用盡大光圈鏡補救
M43 大光圈極 都係好輕

最緊要自己知道強弱
唔會用部mini cooper 同跑車比較啦
就算係sony a7 系列 都比人話影action job 唔夠a9 勁
好想入支17.2
有無清毒下我
頭痛問題
就算出A74, A73穿1萬, 你都要煩買過曬啲鏡
淨係去sony鋪試完佢的2.8 zoom鏡個重量
已經唔想拎出街用...... 同m43差太遠
去旅行 未影相 先負擔一輪 (所以我都無玩過單反)
我係玩完nikon FF先去返m43...一支738已經怕怕
騰龍2.8 zoom 鏡比起Sony 輕一倍
咁當然Sony ff 機身一定厚重過m43
所以m43 嘅對手唔係ff 而係apsc
Agger
其實apsc同m43個sensor size唔係差咁多
大家覺得m43好撚細都係傳媒+enthusiasts日講夜講嘅bias
我諗計iso performance可能差一級,但係apsc機就好少有ibis
富士嗰堆prime係靚,但pan記啲假奶都唔差
m43喺香港咁唔受歡迎好大程度係信興問題
其實出一部有14bit raw又有ibis既機已經好抽得
嘩 好高質
求detail
啱呀,olympus 個防震真係勁,我覺得部a7r3 都冇咁好
咁銳利既
好正
其實支17pro 收一收光圈已經好sharp
SHARP 而且有星芒
呢個算唔算m43優點?基本上可以長期keep住最大光圈?
其實都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞