Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
隔離xpro-3雖然賣萬4,但鈦合金機身,用最新cpu, sensor,
O記你啲marketing諗緊咩...
xpro3個mon ..

btw O記例牌出機一個月後打八五折
不過富士個香港代理撐警,我已放棄轉會
其士?
快圖美老細 中港照相器材主席兒子孫道熙公開撐警開槍
https://lih.kg/1614543
苦惱緊一個問題。

目前用緊GX9,有Kit、17mm同42.5mm定。發覺始終Kit光圈唔夠,一到夜晚就好麻煩,定焦又唔方便喺街度換嚟換去,諗住買枝12-40mm F2.8增加手上系統嘅機動性(順便增加畫質),但諗緊重量同體積嘅增加其實會唔會反而令機動性不增反減,到頭嚟令我拎部機出嚟嘅意欲降低,結果手機影嘅可能仲多過相機。醒返起之前其實一路都好想買部1"機仔,隨時喺褲袋拎出嚟就射得,而LX10係我幾心儀嘅一個選擇,麻雀雖小五臟俱全,最重要嘅係價錢唔高搞到有的心郁郁

如今喺呢兩個同樣三千幾左右嘅選擇度徘徊,左右做人難,想徵求各前輩嘅意見。

其實仲有一個選擇就係兩個都唔撚揀,走去買耳機。
12-40 出街意慾都降,應該卡片機會比較適合你
12-40已經唔重,你唔洗再帶幾枝鏡,一定方便左先啦
1” 機一定係買 罪大黑科技 rx100 系
12-40 都覺得重就rx100 算la
外國FB 用家評測,em5.2同3 基本上無係分別,係noise同畫質方面
All image quality settings (including JPG noise reduction settings in the menu) between the E-M5II and E-M5III were identical.
...
CONCLUSION (for JPGs): No big surprise. At first glance, there isn't much of a difference other than size (more pixels on the E-M5III).

https://www.facebook.com/groups/482933475079982/permalink/3338667196173248?sfns=mo
應該係兩者型號所用處理器有所分別
CPU 2代同3代
其實o 記expect 咩人會買呢部機
Em1 ii唔係大部好多 仲平啲買番黎玩仲開心
如果像素增加但係畫質一樣
咁唔係代表鏡頭解像力去到盡咩
廢J問題
只能話update 唔係進步

phase detect AF都只係追貼對家牌子既技術

都唔比較sensor 大小同AF point coverage既問題

另一方面佢減電轉膠身減mic jet 都令人覺得買番em1 ii比較合理

價錢差唔多但係咩都有 點會買em5 iii?

我覺得無咩新意 手上部em5ii用到頂唔順好大機會轉會鳥
問題係而家em1.2 好平, 俾多em1.2 近50%(以最平7000有找計)細得少少同輕少少。。。完全唔值
在sony 同 fuji 橫行的世代
我還是入了支主力 PL 12-60 比部g85
比較過O 12-40 f2.8
都係買佢防震ois2 同多20mm 而唔要定2.8
轉去邊呀?
好難講 so far 舊機仲夠用既

到時再諗
新手想問下e-m10 iii C-AF同C-AF+TR 慢同唔準係咪正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞