Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
今時今日連A73都跌得快,佢應該唔使大半年至少跌3成
J條仔定部機
原來無用傳說中新CPU,即係對焦同iso表現都會同em1 ii 一樣
如果唔識跑都ok, 但識跑就出12-100啦
想買一set ND filter黎玩下
用Holder個啲 有冇邊個牌子推薦
想玩平定貴?
我諗within 1k5至2k
大約sgnd rgnd hgnd nd 1000 齊晒咁?
對 一套齊晒連埋holder
我淨係睇過nisi 同h&y
nisi好似4-5k, h&y再貴d
要問下其他ching
用緊 Pan kit 12-60 + 45-150
想升其中一樣
不過睇review Leica 12-60 差唔遠
35-100 f2.8 唔知好唔好用呢
H&Y 仲貴過nisi ?
http://photographerling.com/product/hy-bigsaver/
可參考下呢度
記得nisi好似有個咩鑽石組合around 4k
但好似無h&y呢個全餐咁多塊
當然你唔洗要晒全部都可以揀其他set
我係黃昏set外要多塊nd64 mix cpl, 5k
講真,依d filter買完只會用一兩次
我真心唔覺em5-3吸引,不如直上em1-2好過

台灣panasonic 好過香港好多
不如你自問你update 既原因係咩好過
你後面兩支鏡都係最高級既zoom 鏡,如果你睇完review 都覺得差唔遠,咁真係無需要前者, 後者相差50mm 都有分別
細部左
我而家反而驚em1 2會唔會停產
的確係買番黎果排先用得多
不過都可能關呢幾個月香港咁,無咩心機去影相
未出em1-3應該唔會停產住掛
用依類filter真係要好休閒先得
主要係景少,又難出大景,一年幾多日好天又放假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞