Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

忍唔住終於入埋支45
依家45 150個枝全新要幾錢?
67 掉左支1240落地 光軸斜左 睇嚟要買話支
最尾個張好正
Yes, 係咪都係 12-60 2.8-4.0 ?
依支 f2.8 - 4 係成萬蚊一大問題
純粹好奇, 最近喺街頭見到好少攝記好少用O記相機, 唔知係咪因為本身細底應付唔到佢地工作需要?
本身大少少嘅media會統一用一個brand
咁多數都會係Nikon/Canon
最近啲細嘅網媒就可能無呢個限制,但都係揀Sony多
(有時夜晚要影嘢嘅都係開高iso啦,無可能risk用m43嘅ibis)
夜晚影街 M43 下下 iso3200 拉個中蕉都 1/10-1/30 秒
影action job 應該全fail

人地sony A73 iso12800 係聞相level 都叫可以用
其實iso 3200係咪對m43黎講已經係極限
第4張
睇多左好多部機的外國評測
無一個review用6400 試聞相, 全部都係講最盡1600-3200
6400唔好聞相都ok嘅
FF機+鏡 貴都唔係一個問題 玩得相機的人都唔會差果幾千蚊
重量尺寸先係問題
Sony A73 + FE 24-105mm F4 =1.3KG (基本野)
Panasonic G9 + 12-60mm F2.8-4.0 = 1K (已經叫重的M43)

所以睇大家要什麼
旅行一日行足12小時, 用M43 係輕鬆同爽快
Sony 個menu 亂到嘔, 如果唔set好custom1, 2, 3, 真係嘔血
但係RP加支24-105都係1.2kg,成個quality好似高好多
利伸用緊gx85,諗緊g9定rp
轉一轉出去都好 或者雙修
萬一你返轉頭用M43 都大把鏡用
fuji 同 m43雙修會唔會on9左d??
見好多囡囡拎富士機 一定有吸引的地方
但係大家sensor大細差不多
回你,我用緊EM1ii同RP,其實低光noise level唔差好多,係高光graduation好啲。

唔好諗住RP 6400好乾淨。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞