Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Em1.2個握把又正
em5 冇握把真係不了

em12 好好揸
唔知Em1.2會唔會跌多少少呢
等緊入手
好似剛穿左7000
7000咁平

舊年年尾入penf 6000$
舊年年尾入左部pen f 5000
今年要入番部em1.2
父親節減價買咗部
帥兄儲機
無呀 果時買Pen f , J佢個樣
後尾旅行落雨 唔用得 先想買em1.2
朋友有部Em5.2 但我覺得em1.2個握把太舒服
以前用em5
買左em1.2 之後先發覺個握把係咁好j
Same. 為咗個握把,我決定等em1mkiii算
唔知幾時
但黎緊歐遊 一部pen f 唔知夠唔夠 驚落雨就企左係到
Same. 揸10.3 用pro鏡,落雨都係無用武之地

我當omd line每年出一部,計時間下一部就應該係em1
無理由出em10mkiv咁 on9掛,出年又有奧運,出番部旗艦好應該姐
等唔等下好 三月就去
定等聖誕新年睇下有無優惠入部em1.2
膠身真係不了
明明omd其中一個賣點唔係金屬機身咩
其實唔算只係mini em1.2, 仲有一兩樣野downgrade 左, 連拍, 膠機身
無論新入坑/換機既m43人真係無理由買佢
想入支 14-140mm II
2代有3隻model?
有紅字, 無紅字 同 無紅字防麈防滴?
dcfever 資料有寫乃塵乃水
Thx, 不過我打漏咗係 Panasonic 14-140mm II
(普通出post唔知點解變咗回你個post)
我買部em1 ii 加支Pro鏡仲開心過買佢
ND1000 減光鏡長曝大比拼,實測三大廠的減光濾鏡拍攝效果
https://www.youtube.com/watch?v=qwJL3C55KDE&list=WL&index=46&t=0s

咁岩見到有人比較STC, Nisi, H&Y 偏色情況
H&Y 偏色最少, 不過都唔係話差好遠
O記又有舊換新計劃
係 ? 有無價list
不嬲都冇架啦,通常都係閪價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞