Olympus/Panasonic M43 用家討論區 (14) 請善用不推文功能

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
喺香港M43會比人歧視嫁
一係問做咩唔上FF
一係就話買dc仔好過
通常講得li d野既人影相都唔會叻得去邊
通常買完FF 加鏡 會嫌大部,最後旅行都唔拎

出去行轉c/n/s/f區就知咩事
剩係樓上加拿大巴打啲相已經殺哂
通常自己介意多過人地把口
真係
https://youtu.be/gx2ny12phQg
不是打飛機,去旅行真係無得輸
其它brand連拎都唔想拎出街
(當年都係咁,短暫時間去咗手提電話攝影
上次去合歡山勁大風
影影下都驚驚地比沙刮花
佢前面個飄真係..
上次係去租鏡 都好驚
唸緊買唔買8-18mm算 上到Filter 保護下
成日比人話咁貴買em1.2 同D pro lens on9
其實都係
又可以上holder 落CPL ND
講起714PRO, 我太沉迷佢個最近對焦, 有次差啲撞左埋石到... 好彩個遮光罩頂一頂先FEEL到..

等睇下有無8-18二手先
我計過, 玩靚少少, holder 已經洗左你1800-2000$, 用外國好興既3D print holder + NISI v5pro, 加埋各種filter 應該總數要4000$-4500$

平有平玩另計
yup 我都計過, 曾經諗過外國D 3D print holder
不過最後 H&Y 有出7-14 holder
搞到我最後都買左H&Y, 磁石真係好方便, 塊玻璃又幾come 跌
效果如何? 諗nisi都係信仰, 睇評測話色差冇咁勁
二手價keep住減 買吓買吓又一枝
其實我都係新手
見香港好多有D 名氣ge 都用H&Y
之後就豁出去
連photoshop都唔識

比你睇下有無偏色,7-14,落左RGND, jpeg 出
不過用完覺得好難用
當夕陽位係海平面, RGND 最深色個位係海平面壓光
但連個天都搞到暗埋, 個海又好似over左
係咪點都要執相先解決到, 定我技術太差

講番係2張有落RGND, 2張無落黎做對比
RGND 應該係影水平線日出用,GND 就啱你呢個景,但長曝個位,要有浪先突出到個效果,所以你呢個景只係覺得海面光左,搵海邊,有啲石撞下浪花果d 位影應該會睇到明顯效果

偏色其實唔會差好多要對比先有少少分別
我係諗最光個位係咸蛋黃個位
張相上半部天個part比較上無咁光
咁gnd係愈上愈暗,所以我用左rgnd
btw初頭都係諗nisi但之後知道係大陸brand就咁太想用
大陸brand 黎咩 .. 包裝到咁靚?
係丫仲有幾多鬼佬介紹
但係大陸brand黎
https://www.nisioptics.com/about-nisi
但外國勁多人用

btw H&Y filter 幾多mm? 擺某d 角度會唔會有暗角?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞