[gay]天行健的心事分享區(61)

1001 回覆
1 Like 0 Dislike

有冇迷藥

有冇迷藥

你就是藥

有冇迷藥

你就是藥

我是藥 能醫百病
快啲開櫻花啦 好想去野餐

有冇迷藥

你就是藥

我是藥 能醫百病

打我老婆主意
點解問人有個樣野幾耐唔係how long have you been having it而係how long have you had it

你可以咁樣諗下
我cancer 有左5年
英文你會話 I have cancer for 5 years
而唔會話 I an having caner for 5 years

將佢轉番做perfect tense I have had cancer for 5 years
呢句意思就係 我以前有左cancer 5年 暗示而家已經冇啦

但我覺得佢條問題講緊依加仲有件jacket

可唔可以影上黎

又或者咁講
I have an account in your bank since 1990
I am having an account in your bank since 1990.*
Have been having 係 Have Had 既Continous Aspect 即係呢個Action 係一段時間入面係不停咁樣發生
例如: Tara has been doing that for ages.

可能你已經發現左一個關鍵位 就係 不停咁樣發生既 Action

有一件Jacket / 一個Bank Account 唔係一個Action 係一個.... State 狀態
如果當係Action 可能係因為我地用緊中文去譯做英文既關係:
我有左件Jacket / 銀行戶口好耐啦 「有左」可能當左做Continous Tense

所以 答案係Have Had, How long have you had that jacket? / I have an acc........

好似明啲咁

有冇迷藥

你就是藥

我是藥 能醫百病

打我老婆主意

冇衝突 佢係你老婆既同時係我老公
[quote]點解問人有個樣野幾耐唔係how long have you been having it而係how long have you had it

你可以咁樣諗下
我cancer 有左5年
英文你會話 I have cancer for 5 years
而唔會話 I an having caner for 5 years

將佢轉番做perfect tense I have had cancer for 5 years
呢句意思就係 我以前有左cancer 5年 暗示而家已經冇啦

但我覺得佢條問題講緊依加仲有件jacket

可唔可以影上黎

又或者咁講
I have had an account in your bank since 1990
I am having an account in your bank since 1990.*
Have been having 係 Have Had 既Continous Aspect 即係呢個Action 係一段時間入面係不停咁樣發生
例如: Tara has been doing that for ages.

可能你已經發現左一個關鍵位 就係 不停咁樣發生既 Action

有一件Jacket / 一個Bank Account 唔係一個Action 係一個.... State 狀態
如果當係Action 可能係因為我地用緊中文去譯做英文既關係:
我有左件Jacket / 銀行戶口好耐啦 「有左」可能當左做Continous Tense

所以 答案係Have Had, How long have you had that jacket? / I have an acc........

我打漏野喎
咁點解係its about a month since I saw her而唔係since I had seen her

有冇迷藥

你就是藥

我是藥 能醫百病

打我老婆主意

冇衝突 佢係你老婆既同時係我老公

下佢係我性奴喎
好SAD
岩岩我去圖書館 途中企係路邊等綠燈 哎呀點知有兩個架高速駛過既車濺起晒地下D泥水 搞到我條褲濕撚曬 呢樣都唔緊要 最難受係我書包都糟殃呀 屌佢老母 而家搞到我要折返屋企 係屋企溫習算
一齊左十幾年,突然唔知仲可以點同佢行落去

https://lihkg.com/thread/162097/page/1?ref=android

LIHKG @ Android

好SAD
岩岩我去圖書館 途中企係路邊等綠燈 哎呀點知有兩個架高速駛過既車濺起晒地下D泥水 搞到我條褲濕撚曬 呢樣都唔緊要 最難受係我書包都糟殃呀 屌佢老母 而家搞到我要折返屋企 係屋企溫習算

雖然我揸車唔會咁仆街
但行人如果見到付近有水都可以行遠小小
車路fix左行果條線所以唔會因為避水tum而唔行果條線

https://lihkg.com/thread/162097/page/1?ref=android

湊仔咁湊
好SAD

雖然我揸車唔會咁仆街

我隔黎果個15-16歲既女仔勁慘 唔知係咪D泥水入左個口 佢瞇埋左個嘴

湊仔咁湊

分手啦

湊仔咁湊

分手啦

好似我咁喎呢個情況
咁點解係its about a month since I saw her而唔係since I had seen her

I saw her about a month ago --> Its about a month since I saw her.

湊仔咁湊

分手啦

好似我咁喎呢個情況

似腳巴多啲喎
好SAD

雖然我揸車唔會咁仆街

我隔黎果個15-16歲既女仔勁慘 唔知係咪D泥水入左個口 佢瞇埋左個嘴

落雨過馬路都有門學問
我寧願個頭濕少少拎把遮擋住前邊啲污糟水

I saw her about a month ago --> Its about a month since I saw her.

點解唔係have seen

湊仔咁湊

分手啦

好似我咁喎呢個情況

似腳巴多啲喎

應該係似我未同佢講佢有呢個問題果時既情況

湊仔咁湊

分手啦

好似我咁喎呢個情況

個男仔好幸福啦...
會唔會係個男仔自己本身有咩心理問題/家庭問題果D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞