有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (3)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
例如呢
食野減速,減油膩
有無巴打有食PPI。早排照完鏡醫生話要食2至4個星期,1日2次 Pariet 20mg。果時開住2星期藥先,未好番先再買黎食。而家食完2星期感覺有好番小小,食野正常番,無咁頂住,但有時食多左都仲覺得脹同肋骨下痛。究竟而家洗咪再keep住食,上網睇其實1日食2次20mg劑量好多,其實洗唔洗減番劑量呢
你地有冇驗過係咪幽門螺旋桿菌?
我之前脹左好耐,睇左年幾中醫冇進展
後來照胃鏡話係幽門
食完抗生素療程好返八成左右
但都要盡量唔食難消化同多胃氣既野
不過間唔中都會脹到訓唔到好辛苦
半年前照過胃鏡咩事都冇 2星期前開始冇胃口 食少少野就飽 日日起身胃脹到想嘔 睇醫生都係俾胃藥 食完冇好轉 唔知點算
食小d先la,
試下睇中醫?
好返好多,好耐冇入依個post,見又有班新人受腸胃病之苦,分享少少個人心得:

1)點樣知自己有咩問題?
>最直接嘅方法係去照腸胃鏡!壓力都係引起腸胃病嘅主要成因,照完之後你清楚自己腸胃發生緊咩事唔洗擔驚受怕!根據醫生/好多巴打分享,好多時其實係輕微胃炎,唔會有生命危險,但就會令你相當折磨。同樣,清楚自己腸胃實際上發生咩事,先可以對症下藥,根據情況用唔同療法。

2)關於飲食習慣
>我係針對慢性胃炎(非常普遍)黎講。首先,一定要戒生冷戒辛辣!個人經驗,一食生冷/辣野就會即刻差,之後養個胃幾耐都冇用!另外就係睇返自己對咩食物敏感,例如我係完全唔飲得奶,一飲就會成日作嘔。飲食係令你康復最重要嘅一環,唔好因為一時貪心令自己前功盡廢!另外,建議各位食得幾多就幾多,唔洗為食得少而唔開心,慢慢食,飽就停。我半年前一個快餐店飯要少飯都覺得飽滯,依家已經可以正常食晒成個飯而且唔會唔舒服。

3)關於治療
>好似我先前所講,第一件事係去照腸胃鏡。如果不幸確診各種嚴重疾病(如 癌症),就交返比醫生處理(唔洗擔心,機會率極低!)。而絕大部份其實都係輕微發炎,依個情況下藥係幫唔到你幾多,要靠自己。唔同情況你可以選擇唔同用藥,長久堅持一定有改善。
>胃酸倒流/過多:如果你有好嚴重胃酸倒流,建議你一開始用返PPI,依隻藥可以好有效令你胃酸分泌減少。但因為胃酸少左,你消化能力都有機會受影響,所以用藥期間最好食啲容易消化嘅野,唔好比腸胃太大負擔。另外,如果只係間中有胃酸問題,唔太嚴重唔想食藥,可以考慮食梳打餅,都可以有效"用"左啲胃酸。胃酸問題一定要正視!因為你發炎嘅時候即係個胃黏膜受損左,如果再有胃酸刺激,會令個傷口唔好,係一個惡性循環!
>腸胃脹氣:依樣係困擾唔少人嘅問題。根據嚴重程度,可以係經常要喺公眾場合噯氣/放屁,亦可以嚴重到因為氣太多而作嘔(乾嘔)。對我自己黎講依個問題困擾我三年以上,到依家仍然會間唔中發作。平時療養方面,都係飲食習慣要有改善。但當有時真係發作嘅時候,揀一隻啱自己嘅胃藥好重要。我暫時會喺發作得好嚴重嘅時候食胃仙U/太田胃散(漢方),依兩隻藥都可以好有效咁即時疏通啲胃氣,你地可以試下唔同藥,睇下邊隻藥可以最有效幫到你。
>中藥治療:我自己本身唔太信,係一開始走頭無路就去睇,結果係有效到我唔敢唔信!揀一個啱自己嘅中醫好重要,有人可以好大改善有人覺得冇幫助,唔同中醫鍾意用唔同藥方,而唔同藥方亦對你個腸胃效果唔同,我諗依個就係所謂"人夾人"。如果你試晒所有方法都仲唔得,我絕對建議你試中藥!我睇到依家已經睇左三四年,用藥亦愈黎愈少,希望下年開始可以完全好返唔洗食啦。

希望以上經驗幫到大家!
bro 好詳細講解 支持我同你應該都係咁
補充下,記得食嘢唔好快 戎有氣食物 例如汽水 洋蔥呢d...都係好容易gg
一feel到唔舒服就記得那個星期少食多餐 餓唔死就得
幽門螺旋菌真係要食抗生素先好得返,但依家好多人胃功能弱,成日消化唔到胃脹同痛
大豆,南瓜都係,食多啲椰菜
1日1次夠啦,你問下醫生啦,好返應該停
但又未好番哂一食濟小小既野就黎料
PPI唔係萬能藥,治標唔治本。食緊期間最好都係減少食量,因為會消化唔黎。完成療程再睇下成果如何。咩藥都係假,飲食係最重要。
呢幾日食多左辣野 而加又無乜胃口
另外各位有冇飲過咩茶可以消滯? 想買返啲看門口,暫時諗緊薄荷茶
食完PPI 都仲係咁 有氣谷住咁,肋骨附近有時痛,可以點搞?照過鏡話係十二指腸潰瘍同胃竇炎,但應該算係輕微,點解食左2-3 星期都未好
照完成PPI療程,之後開始食療吧。你有冇食少啲野架? 量好重要,食太多消化慢,個胃負擔又重左,更加容易唔舒服。要醫好發炎係一條漫長嘅路,可能要以年計,唔好諗住食藥就可以好返,食完藥先係真正嘅開始。
之前食完第1~2個星期PPI 覺得好左小小,又食多左之後就脹番同痛。而家食番小啲架喇果時醫生話情況食2到4個星期,而家仲有1星期就叫食哂成個療程
巴打你胃病左幾耐? 好折磨,我差唔多反反覆覆都半年,係前排發現瘦左6kg先去照,仲諗住照完食完藥就搞得掂
用一個比喻(唔係100%正確,但可以幫助你理解)

假設你食野太快咬損個咀,最快康復嘅方法都係要藥膏/用啲痱滋貼斷絕個傷口同外界接觸,你依家幻想下你個胃就係生左粒痱滋,但係胃唔同咀,我地冇得比藥膏佢,亦冇得搵膠布封住個傷口,相反,每日佢仲要接觸大量胃液胃酸,你話佢要幾耐先好返?

咁我地可以做嘅,就係盡量唔好刺激到個發炎嘅傷口。可以點呢? 唔食辛辣食物係基本,另外就係培養一個好嘅飲食習慣,我地冇得控制個胃唔分泌胃酸,但係我地可以控制佢幾時分泌同埋份量,有良好飲食習慣,個胃習慣左,自然會喺適當時候(例如每日固定食飯時間前)先分泌適量胃酸,對個傷口影響自然較少(唔係完全冇影響,但相比你空肚下大量胃酸轟落去已經好好多)

希望你會有大概了解
巴士解釋得好詳細 睇黎真係要改善飲食習慣。個病搞到唔想同fd 出去食飯,成日驚食濟,又樣樣都唔食得咁
胃脹到係咁嗝氣,搞到瞓唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞