有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (3)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
你幽門螺旋菌嘅狀況如何?我都有好介紹。

利申:無嘢賣,純分享資訊。

加我Telegram @daidaimomo
殺菌了
好,咁我就唔多事
小弟應該係胃酸倒流 好擔心, 上黎share下.

我大概12月開始乾咳/火燒心,
本身以為小小病 過一排會好,
之後特別有一兩次, 胃好漲又ur唔出, 訓低又火燒心,
之後火燒心情況慢慢開始頻密, 就約莫估到係胃酸倒流.

之後睇左一次醫生, 開左 胃藥(pepcidine 20mg), 同 氣管藥 之類,
無乜再咳, 但係一停藥又開始返胃氣同火燒心.

然後頂唔順, 去藥房買左famotidine 20mg, 食左15日,
食完係基本上舒服返哂, 但藥效一過又開始火燒心,
依家已經食哂, 得返半盒嘉胃斯康係度.
好驚要長期依賴藥物, 又驚食道受損有其他手尾.

呢排已經無乜食辣野同垃圾食物. (之前好鍾意食)
上網睇最好辦法都係減肥, 但依家又無gym, 出去跑步又驚惹菌.

諗住聽日去睇多次醫生先算 唉
有冇人食過蘆薈
我覺得胃病唔做重訓比較好
Sorry, 無細睇內文,一睇徵狀覺得似IBS (腸易激綜合症)
我一壓力大就黎料,好似上面幾位咁既徵狀
去睇果個醫生,食完藥好快正常
一返工勞氣又黎,放長假就無事
醫生開d網比我睇,戒口會好d
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

上年quit左就無啦
係澳洲睇個展覽講腸d菌就話壓力會影響
好, thanks bro, 反正依家都無得做
食多一排藥+改善生活習慣 睇下會唔會好d先 遲d先諗操野
我都停操咗半年 開頭有事果陣照操 跟住搞到個身體愈黎愈差
有胃氣 肚脹 無胃口點算?
已持續約2星期
中段睇完急症食胃氣藥好左好多
但呢幾日又開始無胃口肚脹作悶
食益生菌先,依d 有病冇病都食得,

食清淡d,戒茶

唔好就睇醫生
可以食藥解決既問題就唔係問題,食益生菌, 戒口 ,睇下中/西醫
今晚開始食新表飛鳴S
我已經維持左一年胃脹、長期ur氣、條腸同個胃有時會痛,同埋成日都冇胃口
睇過幾個中醫都冇用,雖然成日都半途而廢睇得一兩次就算
最近睇緊西醫,個醫生話我係胃酸倒流喎,但其實我都冇火燒心個d都吾知佢係咪亂up既,食完佢d藥反而會肚瀉,問佢係咪d藥副作用,佢又話吾係。
我真係好絕望,麥蘆卡我都試過,究竟點先好得反
成日都擔心出街食完野會腸胃炎會嘔,就算自己煮野食都會怕未熟。去食韓燒打邊爐成日都會煩隔離個個 係咪真係熟架 食得未架

你手上有貨,唔使搶 😂😂😂
大家話
有冇人食過mastic gum同知佢咩黎?
上網見有啲外國人有腸胃問題會食
食益生菌都係
有冇照胃鏡再?
你有心理準備,係長期抗戰
前幾日食左個焗野 加啡

係咁有胃氣多到
頂住條氣咁,有無人試過
係咁吐番 d氣出黎,真係想死
又係咁放屁

我仲覺得自己好似肺炎咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞