有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (3)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
食完咩嗝出黎就係嗰陣味
要食咁耐
食過3隻唔同嘅PPI 都覺得唔係好有用
但就唔係食咗好長時間 驚長期食會唔會有啲咩副作用
仲有我主要個問題係成個上腹都好似針吉咁微微咁痛 有冇人都呢個問題
我又係「功能性消化不良」
你係咪衣家食野唔可以食得飽?
一食太飽就feel到個肚頂著?
最好食7-8成飽
我有,但極少,可能平均一個月一次,如果你成日係咁真係要搞搞佢,睇左中醫未?
睇過 好似有好咗少少 但用力之後又開始痛返
反而我好少真係胃痛果種拿住痛
試下瞓覺時抱暖水袋?我覺得舒服好多…
你應該都係胃寒
因為我以前都係咁
暖佐個胃會舒服d
2年前我都有呢個問題
之後重左40磅
好似有病咁
飲理中湯
係出面照胃中心照,都唔係完全訓着情況照,打完鎮靜劑,同個口噴麻醉藥,個人只係有少少眼訓,但未完全訓着,5分鐘內已經照完,之後5分鐘左右已經有報告,休息左5分鐘已經落得牀,比錢走得,報告寫胃炎但無藥比我,
照完後,而家個胃一用力就痛,正唔正常?
靠睇中醫好咗一段時間
而家又開始胃脹氣嘅問題
入返黎報到先
食左咩?
之前test時候有冇菌?
想去驗下肝膽胰 有冇人驗過
諗緊去香港專科驗 想知驗完會唔會有醫生跟進你個case?
咩原因令你覺得肝膽胰有事?
我之前有段時間好辛苦都想驗,但諗落其實平價啲嘅檢測方法都唔會驗到啲乜
btw有冇人有益生菌推介?食左森下仁丹三個月都好似冇料到咁,仲係會肚瀉
食完野個肚脹到好似有咗bb咁,但係食左半碗飯
仲有日頂到想嘔,好似要湧出黎

入門應該點搞好?睇過中醫話個人好濕
照過胃鏡 同隔咗成大半年都冇咩好過
呢排仲又輕咗
之前醫生有叫過我照上腹超聲波 所以睇下係咪要照下
好想好返 我健身愛好者 望住自己而家瘦到咁 真係慘過死
成日上腹微微痛 食油膩啲 食錯果仁又脹成日
輕咗成10公斤 唔知可以點
入門就照左胃鏡先
如果醫生建議就照啦,
但一般唔會點跟進,因為好嚴重嘅佢地都唔會跟進到,都係寫封信比你去排公立專科
其實就係政府專科叫我照 但政府要排到2021年
但我諗如果我真係出去照 不如出去睇埋醫生 事關政府啲醫生每次排期排好耐 我對上一次睇係9月 下次要等到12月
邊問照
咁你出去照左先,
真係大件事加埋驗嗰度嘅轉介信可以快啲排到政府專科跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞