有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (3)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
我想增肥 唔食咁少
要早D食、因為消化慢!
益力多冇用,菌頂唔到胃酸
藥錢超平
佢冇開藥比我 應該太輕微
咁都好,睇中醫調理下啦咁
你意思係對便祕有用? 但益力多好甜啊 唔習慣飲甜野
就驗爛屎,唔緊要架
爛屎點潷,佢比枝雪條棍我
柯係膠袋到,再用即棄匙裝入密實袋,再唔係打去診所問問姑娘
應該唔會瓜,我估佢驗細菌同血啫😂
唉 又唔舒服了
胃痛加um住曬
唔知先點
試下沖d生姜蜂蜜水?不過唔好太甜
呢個一直有飲
不過姜其實真係唔可以飲太多
好似刺激胃
呢個禮拜突然日日都肚柯
之前都有胃炎病歷,不過無照鏡
依家係時候認真考慮去照胃鏡+腸鏡
我好驚驗到有事
要睇大便顏色 如果黑色一定要睇
如果唔係 普通黃色應該係你身體濕
睇下中醫
柯得太多既話要小心脫水,應醫得醫,藿香正氣水(風寒泄瀉)/蒙脫石散(專止瀉)
仲係成日肋骨痛 食飽少少又唔舒服2日
究竟會唔會有好返嘅日子
就黎瘦到唔認得自己
分享一下我既經驗,幾年前開始有小小胃氣(冇胃痛)。跟住慢慢越來越嚴重,成日胃脹住,根本唔想食野,成日er er er, 飲杯水食小小野都會有好多胃氣。開頭冇咩理,只係睇左普通醫生開左啲胃藥,睇過幾次都冇咩效就冇理佢。後來影響埋痾屎,成日想痾,仲係爛屎,個幾月入面冇幾何正常屎,開始驚驚地,去照胃鏡腸鏡。醫生話一切正常,冇幽門螺桿菌,只係胃底輕微發炎。

中西醫都睇過但一直都冇辦法醫好(胃氣維持左大約兩三年,爛屎半年)後來食晒醫生開既胃藥,自己睇成份去藥房買,再睇佢個說明書,係話要連續食一兩個月甚至可以更耐,跟住我keep住食左個幾兩個月,的確有改善到胃氣既問題,冇咩爛屎。但一停藥就繼續番,於是繼續食,食左差不多三個月,跟住慢慢減少次數,情況改善左好多。仲有一個重點係轉左工。

到而家情況係,胃氣都係多,但冇話脹到仆街,er 幾次已經舒緩到,冇再爛屎。

總結係隻胃藥要keep住食一排,轉換環境。我開頭都唔係好信壓力既影響,但而家傾向相信有關連,如果工作或學業冇得轉的話試下課餘時間搵啲唔同既野做/寄託。

利申:以上純屬個人經驗,冇任何科學或醫學証明
教協照胃咁平,會唔會有伏同好求其?
應該唔會 聽好多把打講
可以試下 不過可能冇咁舒服
PPI?
我見啲說明都係話2星期至1個月會好,但食完都冇咩好
頭2劑好似有啲用 但之後好似都係差唔多
究竟胃功能失調有冇得斷尾
中醫建議做艾灸,你地可以問返睇開嘅中醫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞