有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (3)

1001 回覆
23 Like 3 Dislike
照到胃炎算唔算有事
明明我果陣嘔血 但個個醫生都講到好小事咁 但而家差唔多成年都好唔到
就算我而家冇返工都仲係咁
好想個人可以正面啲 但一唔適服就會自動灰9
唔係啊 我都係發炎 但係其實自己會康復 食藥真係好容易依賴 真心 只要你戒口俾時間自己休息 同埋食療用都真係得
我發炎時候個西醫都係咁講
話好小事
但其實佢唔會明白有幾唔舒服
我覺得真係冇用 我戒左藥反而好左
唔戒口食咩藥都冇用

戒口 > 中醫 > 西醫,戒完口+改飲食習慣都唔好先食藥
我有一排都係你咁諗,覺得唔食藥好左,但要經歷反反覆覆,最後都係食返藥,由年頭一星期飲六次中藥, 減到依家一星期三次,同埋依家條方都係啲好普通嘅補藥
我唔知啊 我依家都係好返一大半 我覺得係身體寒搞到咁 我發現個人暖真係好好多
所以米好緊要!
好想健身做運動
而家好似冇咗人生意義
每個人體質唔同,依家只求唔辛苦/唔變差,都唔求好番
呢個真 我覺得可以試多d 咁先知咩啱自己
日日早上痾完屎抺屎都有血 應該只係痔瘡問題?
「表飛鳴S」好過益力多,起碼無糖
當年我家庭醫生大力推介
每日三次,飯後每次 9 粒
睇過D醫學報告,當腸道嘅益、惡菌在平衡中,放臭屁係正常過程
到腸道嘅益、惡菌數目均衡,放屁情況就會大幅減少
標準答案都係去照...雖然九成都係痔瘡
食緊前排巴打推介隻活得易,暫時OK
你1日1粒?
係,每晚臨瞓前
同咗政府醫院醫生講 但佢完全唔理又唔安排我照
由12月開始經常胃脹
成日都有作嘔感覺 但大部分時間都無嘢嘔
有時真係頂唔順食包太田胃散會好少少
唔知關唔關我飲得太多茶事?(基本上日日返工都係沖茶飲足全日)

另外有無巴絲試過飲米水?
益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌益生菌
絕對關,茶本身就唔可以飲咁多,同埋仲要睇咩茶,有啲好傷胃,lunch之後沖一杯過下癮就算啦
因為佢地多數覺得係痔瘡,除非你係流血不止(講緊係會痾埋血出黎),否則都唔會點理你,真係想知唯有自己出面照,化驗所最平$6000應該,瞓住覺照
依幾日個口苦苦地,好似朝早未刷牙咁
我都試過 飲多d暖水
食少d
呢幾個月都keep 住有時半夜胃痛痛醒

睇左普通科食下藥又無乜, 之後又loop 過

岩岩睇左專科叫我照胃鏡, 有無人照完搵到原因啊? 怕照完都係無用...
都要照架啦,照完冇原因就算係胃功能失調
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞