Sony真無線豆豆 WF-1000XM3 (4)

1001 回覆
9 Like 8 Dislike
我都係,d國產都無e個咁簡單問題,
所以話可能係software d bug,
功能一多就有bug
好似國產個d簡簡單單就未試過e個問題
我覺得e個問題個個人都會試過,
如果個pause係會斷線,咁要黎做咩

sony係真唔知定solve唔到e個bug
關左個auto power off去啦
一早關左auto power off,
而且佢雖然disconnect,手機係顯示連緊線無聲出,但降噪仲行緊
今日右邊係咁窒
單邊冇左聲🙁救命
到底咩原因連線之後會變咗最大音量
近排成日都係咁畀佢炸耳
我反而無以個問題
ps. 佢個app有得教大小聲
Ios先係咁
我用xz2個陣都試過
有無人用過佢同AIRPOD PRO? NC方面覺得邊隻好D?
今日去試AIRPOD PRO覺得NC唔錯,但之前試SONY嗰陣覺得好麻麻
唔知係唔係只係耳膠唔啱耳仔
如果之前試SONY有AIRPOD PRO同一效果一早就買左
我兩隻都有
以下少少個人感想,同個人耳形有多少關係同埋我只用耳膠

佩載: Airpods比較細粒,加上係勾住耳仔做固定所以舒服啲,唔會點甩。Sony大大粒,又淨係用粒膠塞住隻耳仔(話就話有個乜柒人體工學三點固定,我就唔係好感受到),成日好似就跌就跌咁但牙刷頭都好柒

NC: 同個戴法有少少關係,Airpods隻入耳好淺,唔係塞曬入去個種,所以唔開NC既話佢隔音好廢,但一開NC感覺就變化好大有d震憾咁。Sony就唔係,佢唔開NC都係隻普通正常入耳,或者佢NC冇咁勁,但總括嚟講我覺得效果差唔多,可能Apple勁dd另外Sony個隻好食風聲,d風聲會入曬mic,Airpods暫時未感受到呢個問題

同埋呢個應該真係我個人問題,我用Airpods會靜到有d頭痛淨NC唔播歌/播得唔夠大聲都有d頂唔順 唔知係咪因為Sony個NC冇咁勁,我之前完全冇事如果可以好似Sony咁較NC level(類似啦)會好好多

音質: 雖然大家可能都唔算好好,但Sony 贏硬

兼容性/方便程度:
啲人成日話iphone就用Airpods,我用落覺得冇咩大分別如果要經常pair新devices既話(不論是否ios),Airpods會方便d,佢直接撳個盒就入到search mode,但Sony要撳兩邊耳機7秒定10秒,仲要唔係次次得不過佢個盒可以用NFC直接pairing,但我就未用過

傾電話: 唔洗諗Airpods實好過Sony,但據說就不及舊既Airpods(利申冇用過舊),都唔係勁到同平時傾電話一樣個種level

連線: 經過咗n咁多次更新之後我隻Sony斷少咗好多,呢個禮拜係非常間唔中一次Airpods會穩定過佢,但日常使用對我嚟講冇咩分別

其他: 睇前幾頁都知Sony個app有幾撚垃圾但佢可以adjust既setting多過airpods,我自己都用得著個堆野,睇你點睇同埋Sony叉電盒冇得睇電,唔到冇電都唔知幾時要叉個盒,呢樣野實在太戇鳩

總結: 雖然上面都係屌鳩Sony多,但我鐘意佢多啲主要都係細字問題導致我戴Airpods有d唔舒服Airpods畢竟出咗冇耐,軟件方面以後仲有大把update(up到幾時就…
佢又唔係細廠,又唔係第一隻NC,仲出咗咁撚多年耳機都咁
我覺得呢兩個月開始 佢先開始有對得住佢價錢既質素
剛剛反覆測試,唔開player就無斷線問題
好彩佢次次斷線個NC無跟住off,次次都係唔覺情況下斷
e個bug都唔知幾時先更新到
全新個價跌到
窮L 見到領域 可以分24個月買,每個月比75 心動蚊想 入手
賣水架間野
幾多
最近sony個app更新 似乎用意係feel到AirPods pro個威脅先出

果然更新咗之後 so far用咗個零星期斷線情況消失 降噪感覺性能提升埋(風聲呢方面最明顯)

個人覺得音質,聲場都實淨同廣闊咗

若然要換AirPods pro 理由我諗就剩返「較方便連接」「較輕身唔覺有嘢塞耳」呢兩點

窮L考慮埋價錢的話

如今呢隻XM3唔介意二手嘅1200-1300
全新1700

係對得住呢個價位有餘

而自軟體更新之後二手市場個價位有喘定回升跡象
(之前最低 1000都見過)

反映到個最新版本係幾咁重要
係第一隻 NC True wireless
真係咁堅
個盒仔壞咗差唔到電拎左上銅鑼灣整幾日都冇消息
三罷呀, 等下啦
利申, 岩岩收到sms叫我去拎
我都收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞