[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
就好似空氣嘅存在一樣
平時無人會注意到
但其實好重要
https://drstanford.blogspot.com/2020/02/blog-post.html?fbclid=IwAR0Q0H3-M1SOU2EoAdKoKoW80StT0lxppbZQDgG1fosTB-istPgksbbL6GU

用空氣屌打天才示範
屌 哩個係咪火星啲空氣嚟 乜9嘢韋達定理 完全冇印像象有學過
https://en.wikipedia.org/wiki/Vieta%27s_formulas
你有學過二次方程嘅版本
即係 sum of roots 同 product of roots
至於三次或更高次方?
因為課程唔要求解三次或更高次方嘅方程 所以咪無教囉
Mind blown
個post 又再度離題
想問Riemann Sum 幾時用左右中(right endpoint個啲
點分幾時用邊個
因為個答案好似會唔同

梯形個個唔洗講
因為我未學
如果係講緊用Riemann Sum求Integral啦話
咁應該用邊一個都會得出相同答案架喎
係咩
一樣嘅話點解要搞3個出嚟
姐係玩嘢姐
條條大路通羅馬
燕瘦環肥任君選擇
這不是一件十分美妙的事情嗎
有得揀 你至係老闆
如果係比幾條女我揀嘅話
我諗我會開心啲

想問呢類題目 其實我係咪唔可以直接話1/(a-bi)係equation既另一個root
一定要put x=1/(a+bi)?
唔係
z = 1/(a+bi) 嘅conjugate 唔係a-bi
1/(a+bi) = (a-bi)/(a^2+b^2)
conjugate係(a+bi)/(a^2+b^2)
*1/(a-bi)
學到野
因為我做個陣已經rationalize左做c+di個form所以冇為意
但我想問既野係 直接寫c-di係另一個root呢個寫法presentation上有冇問題?
應該話complex number z 如果係 P(z)=0 嘅根,咁z conjugate(寫法係z上面加一橫)都係 P(z)=0 嘅根
如果z = a + bi, z conjugate 就係 a - bi
sor冇答到問題
個theorem叫complex conjugate root theorem
中學應該可以直接用
大學就唔知
1/(a+bi) 嘅conjugate 係1/(a-bi)
因為 conjugate of ratios = ratio of conjugates
https://en.wikipedia.org/wiki/Complex_conjugate#Properties
條件係 P(z) 係 polynomial with real coefficients
係喎兩個一樣
thx
仆街有個好撚基本嘅積分concept
原來我一直係錯嘅
有個f(t) function
如果我由常數in到去root x
原來唔係直接sub個root x入去就得

之前有個fd係gp問 我仲諗緊點解要問
唔係直接sub入去咩(好彩個時諗住自己冇到溫書 可能有錯 冇答到佢
唔明
即係點

即係咁
sor 唔記得講要d左佢
可能初學者都知唔可以直接sub
我就讀左4 5年都直接sub
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞