[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
但係D part又做緊d咩
真係人都癲
我搵到個equation係
3 u^4 + 6 u^2 v^2 - 8 u^2 v + 4 u^2 + 3 v^4 - 8 v^3 + 4 v^2 = 0
但係點解佢會係圓形
呢課好撚難
基本上唔知呢d咩黎

其實唔難

至於你問其實做緊乜嘢
如果我無記錯嘅話應該係inversion
我咁岩都攪掂左
THX
不過呢課真係好辛苦-_-
你讀yr幾/定中學學過d咁既野
果陣
問埋最後一條...
真係諗左成個鐘都唔知做咩先擺上黎既
C part
中學
嗰陣仲有complex number
聽晚先跑

第一行點解
終於明啦明啦
Thanks
可以溫最後兩本了
差M2,M3
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelR2IKPKFw3KgDh47PxVz9SqbXFAo-_P6CRQ55qhrBhkhD6g/viewform?usp=sf_link

Could anyone take some time to help me finish this questionnaire please, thank you very much.
樓主您好呀
我想請教下你出既HKUNI mock mc第28題 點做?
試過曬d option同題目出既條件都唔符合...
唔知有冇出錯?
謝謝
樓主可唔可以詳細講解下19年m2 q9 ? 真心唔識plot嘅話真係好難做
樓主今年個份出成點
我上年有去考
Q28

首先題目冇講過d 數字係由細至大排列

因為median 係8, 咁即係 x 或 y 是但一個係8
就假設 x=8, 而mode = 15
咁 y 就必定為15

所以mean 就係加曬全部數 除10
就會 = 8.5
我諗你係想講計area個part

先講有個圖
不過有圖就要識ellipse, 一樣out-syl 野
所以唔講了

冇圖的話
做法有2個
第一 : 代點, 之後鬥y 值大
第二 : 用部機答你, (適當時候absolute 左佢)

先講第一:
跟據題目既指引, 你會知道 題目3條線有3個point係相交
例如 當 1<x<開方3 係L 同C 夾住
但邊個上面同下面就揀一個x 值試
例如代 x=1.5 入上面2條線
你就發現L 個y 值大d , 亦即係上面

第二 :
用部有得in 既機, 入條式落去
如果係正數 = OK
負數咪即係上下調轉左
Retaker想2衝4/5 有冇咩ch建議必讀
我自己覺得as gs同3d圖形真係一定讀唔嚟 想放棄
Part a會努力攞9成
初中個堆仲有log / liner programming / variation/2d trigo/stat個堆
哩啲溫完一定識
然後再加circle (溫完唔一定識 但出得算多)
prob都要睇 因為有位比你執分

可以就睇埋as gs 其實冇你想像中咁難

好 我差唔多講曬啲ch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞