[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
第一個男揀完條女
到第二個男得翻四條女
Thx!等我重以為係C(因為組成couple)
課題既排序唔太好
當然老師可以跳住教, 但既然唔跟呢個sequence點解要買呢本?
佢用既字, explanation 其實好差

至於邊本好
各有千秋
有一樣野可以參考
打開第一頁睇下佢最新edition 係幾時
通常update 得多, 密
即係有心做
本書都唔會差得去邊
想問你地會點諗哩題
我會搵有邊個point條tangent係vertical

但我仲知埋點解搵minimum會唔work
咁點解你會覺得搵minimum會work?
btw 如果你話搵minimum係指搵x嘅local minimum嘅話
咁應該係work嘅

應該咁問
點解哩點嘅dydx 唔係零而係DNE?
就係搞唔清哩個位
喺呢一點上面
x達到一個local minimum
所以dx/dy=0
由於dy/dx=1/(dx/dy)
所以當dx/dy=0時dy/dx就係undefined

btw 諗諗下呢題應該可以用cubic equation嘅discriminant嚟做
我都起身了
明了
原來可以睇埋dx/dy
仲諗住等等打完j 再計多幾次
依家唔洗了 thanks
第一次見可以咁做
平時啲題都係比條式叫你計dx/dy 就算
唔會比張圖你 搞到我都唔係好知咩事
平時(應該話係DSE範圍)嘅數基本上都係y as a function of x
但呢一題 x 同 y 本身就無話邊個係邊個嘅 function
兩者嘅地位係對等
自然要兩個方向都諗下
其實我原本真係以為係0
但我畫條切線上去 點睇都唔係0
想問點用3次個delta計
有啲興趣
唔係都係計有幾多個root數咩
而且唔係仲有個y咩
題目其實係問緊
如果當x=c時,y有2個real root,咁c係幾多?
而有2個real root嘅話 discriminant=0
係喎
想順便搞清楚樣嘢
正式嚟講
你地會叫垂直線嘅斜率做無限大定不存在定未定義

同埋其實不存在 未定義有咩分別
呢個問題睇落好高level
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞