[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
係好多人既提醒下終於開到2020喇
相信好多人都對我唔陌生

循例都講下背景
我只不過係一個每年都捐錢比考試局既人
年年都報Maths + M1, M2 + Chem
不過近年真係越黎越忙, 尤其係4月份 (有留意以前d post既巴打會知點解)
所以好多時都真係助養考試局
但入得試場考既都拎曬 5**

我絕對唔會話自己勁
只係希望可以 分享 到自己少少心得
希望你地都可以拎到自己滿意既考試成績

呢個post主要都係比個機會我
解答大家任何有關DSE 數學既問題, core 或M1 或M2 都歡迎
如果大家唔想係呢個post 問, 可以telegram 我 : https://t.me/gggary
至於個fb, 因為我發現fb普及性 同埋我既使用率 大大降低
所以就唔post link喇 (當然你pm我我都會覆你)

------------
回顧2019年
真係好多謝咁多位同學既信任
講真, 你唔識我, 我唔識你, 我同你既認識都只係網絡上
但你都主動問我問題
呢個就係我一直堅持 有問必答 甚至拍片解到你明 既動力

去到放榜日 睇到大家拎住張cert 黎報喜
又約我去hku 食tea, medic campus 鋸扒, send 你地d 旅行相比我
所以真係好感激有你地支持我
頭香lm
【行動post/多圖】922和你suck 8大行動(更新版)
https://lih.kg/1581619

【行動文宣】請廣傳
922 suck 4.0 各有各玩
1)影帝不死隊,入機場cover突擊隊
2)先塞青衣,再視乎情況轉戰商場
3)直接和理suck商場
4)全港交通測試,工程RB隊
5)加入單車隊 - 會有單車小將帶領
6)黨鐵突擊小隊!(機場突擊隊已有一定人數後)
7)東涌郊野一日遊,玩無線電walkie,玩無人機
8) 我係機場人 - 食錯藍絲野食物中毒 準備 SL 被罷工
兄弟爬山,各有各做
我地另外有秘密小隊行動

TG : https://t.me/stuckwithyou
LM
想問limit問題(我記得中學個時都有類似嘅疑問
咁limit x tends to 0
1/x會出DNE
但我就想問limit x tends to 0
f(x)+1/x點解有機會出實數?
f(0) is a real number
今次你啱

其實我係想問哩題(中學個時做過類似嘅 都係有理化個啲
佢出到實數
係因為f(x)有1/x哩個factor?
有冇得解下? 因為同一份功課有題limit係f(x)+g(x)(比2個curve你
我見g(x)個個位係DNE f(x)+g(x)都填左DNE
又唔記得轉ac 屌
多謝你嘅幫忙
我知你盡左力
但感覺你錯得好勁
而且我其實知答案(-1/8
我係想知點解
龜sir 唔好成日睇鹹嘢啦
中學雞都識做
但我係想知點解limit 1/x dne
但limit f(x)+1/x 可以出到實數
有冇得解
會考巴話你啱 咁我唯有信啦
瞓覺先
it seems that you are lying
但我想講: 你冇做錯到
我尋日先睇完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞