[DSE 2020] 同學仔開始溫你嘅 數學 未?

1001 回覆
29 Like 63 Dislike
應該唔使天才先諗到嘅

我淨係睇都用左啲時間
Shell theorem
https://en.wikipedia.org/wiki/Shell_theorem
呢個最好玩
溝左phy就唔好玩

可能真係因為我dse 完全冇教/睇過啲積分証明

依家睇同自己諗條式都吃力
sor
我廢時阻到出面社運討論
等於
想問你地讀書個時係咪會花時間記啲定義(例如:連續 可導個啲)
DSE個時 書又冇點着墨
中學考試又做到 所以冇乜點理
但依家我發現有好多名詞好似真係需要知佢個定義先會識條題
讀數學最緊要就係熟啲定義
好撚難記
又容易唔記得
你留意下啲定律點證明
通常都係圍住個定義喺度噏

習慣下,如果唔係之後讀analysis/topology會仆直
analysis 好似好正

topology好似太難唔啱我
但我engine應該開心in下數就夠
DSE就算吧嘅
定義都唔考嘅
agreed
最衰我遲出世 要讀垃圾DSE
如果唔係會考都冇B
錯啦
我地係會考都唔洗考
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
其實你個原文喺邊度嚟
會唔會只係個source打錯字
Ching有冇tg
呢條點做?試左極多個parallel 同埋等於都係計唔到 C
上網冇solution個下抵死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞